Rolada piernikowa, którą zrobisz bez odpalania piekarnika! Oczywiście konsystencja jest zwarta, lecz kremowa – niezbędne jest przechowywanie w lodówce przed podaniem. Bardzo pomocna jest polewa czekoladowa, która nadaje kształt, formę i różnicę tekstur. Nie masz czasu i chcesz coś szybkiego słodkiego na święta? Voila!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki migdałowej
- Około szklanka (standardowa) gęstego mleczka kokosowego
- pół szklanki mąki kokosowej
- łyżka / 1,5 gumy guar
- 100 g czekolady
- słodzik wedle uznania – dałam w kroplach – możesz rozpuścić w mleczku erytrytol lub pominąć jeśli czekolada jest wystarczająco słodka
- przyprawy korzenne do smaku – ja dałam 3 łyżki gotowej mieszanki z esuperfood, którą wrzucałam przy okazji przepisu na trufle piernikowe
*dodatkowo ok. 100 g mascarpone + ok. 100 g dżemu do środka oraz do polewy 100 g czekolady
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w mleczku kokosowym, odstaw (lub dosłodź i dopraw)
- Po przestudzeniu dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
- Wyłóż na deskę / formę wyłożoną papierem i wyroluj placek.
- Wstaw do zamrażarki na około 40 minut – jak stwardnieje to będzie łatwiej zwinąć roladę.
- Po wyjęciu posmarowałam mascarpone – może być serek śmietankowy lub śmietanka koksowa gęsta (dałam około 100 g mascarpone), następnie dżemem.
- Zawiń roladę – ciasto powinno odchodzić od papieru, jeśli nie – pomóż sobie łopatką.
- Polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dekoracyjny śnieg wykonałam z mleczka kokosowego w proszku – tego samego, którego używam do bloku czekoladowego.
Na moim profilu na Instagramie i Facebooku są filmy z przygotowania 🙂 .