Rolada Piernikowa Bez Cukru Bez Pieczenia Keto Ciasto na Święta i Nie Tylko Low Carb Szybki Deser

Rolada piernikowa, którą zrobisz bez odpalania piekarnika! Oczywiście konsystencja jest zwarta, lecz kremowa – niezbędne jest przechowywanie w lodówce przed podaniem. Bardzo pomocna jest polewa czekoladowa, która nadaje kształt, formę i różnicę tekstur. Nie masz czasu i chcesz coś szybkiego słodkiego na święta? Voila!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki migdałowej
  • Około szklanka (standardowa) gęstego mleczka kokosowego
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • łyżka / 1,5 gumy guar
  • 100 g czekolady
  • słodzik wedle uznania – dałam w kroplach – możesz rozpuścić w mleczku erytrytol lub pominąć jeśli czekolada jest wystarczająco słodka
  • przyprawy korzenne do smaku – ja dałam 3 łyżki gotowej mieszanki z esuperfood, którą wrzucałam przy okazji przepisu na trufle piernikowe

*dodatkowo ok. 100 g mascarpone +  ok. 100 g dżemu do środka oraz do polewy 100 g czekolady

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w mleczku kokosowym, odstaw (lub dosłodź i dopraw)
  2. Po przestudzeniu dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
  3.  Wyłóż na deskę / formę wyłożoną papierem i wyroluj placek.
  4. Wstaw do zamrażarki na około 40 minut – jak stwardnieje to będzie łatwiej zwinąć roladę.
  5. Po wyjęciu posmarowałam mascarpone – może być serek śmietankowy lub śmietanka koksowa gęsta (dałam około 100 g mascarpone), następnie dżemem.
  6. Zawiń roladę – ciasto powinno odchodzić od papieru, jeśli nie – pomóż sobie łopatką.
  7. Polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Dekoracyjny śnieg wykonałam z mleczka kokosowego w proszku – tego samego, którego używam do bloku czekoladowego.

Na moim profilu na Instagramie i Facebooku są filmy z przygotowania 🙂 .

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *