Rolada Bez Cukru 2 Przepisy na Biszkoptową Bezglutenową Roladę oraz Kakaową Jak z Biedronki Wersja Na Zdrowo

Przechodząc ostatnio po alejkach w Biedronce i Lidlu przypomniałam sobie coś co bardzo lubiłam; rolady – zarówno ta jasna ze śmietankowym kremem i musem truskawkowym jak i ta czekoladowa z białym kremem…bardzo je lubiłam…stwierdziłam, że potrafię uzyskać podobny smak!

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

INSPIRACJA:

 

Rolada kakaowa:

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g mąki kokosowej
  • 30 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
  • 40 g erytrytolu
  • 120 ml wody ciepłej
  • 50 ml oleju mct płynnego

Składniki na krem:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • kropelki do smaku

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą) dodaj olej, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij białka z erytrytolem (użyłam w pudrze), dodaj budyń, miksuj jeszcze przec chwilę i odstaw.
  3. Przestudzoną „kaszkę” z mąki kokosowej przełóż do oddzielnej miski. Dodaj do tego kakao i żółtka jaj i wymieszaj dokładnie. Powinno mieć to konsystencję musu.
  4. Połącz obie masy mieszając już łyżką i rozlej na blaszkę wyłożoną papierem.
  5. Piecz około 25-30 minut w 150 stopniach z termooobiebiem.
  6. Poczekaj chwilę i zawiń na ciepło póki ciasto miękkie. Po przestudzeniu smaruj kremem. U mnie: serek śmietankowy „kanapkowy” – 200g + 400 g mleczka kokosowego gęstego pełnotłustego, 2,5 łyżki żelatyny – rozrobiłam żelatynę w podgrzanym mleczku i po przestudzeniu połączyłam z serkiem. Dosłodziłam kropelkami Nicks. Polewa dekoaracyjnie po prostu roztopiona czekolada z odrobiną oleju mct i kropelki do smaku.

 

Rolada jasna biszkoptowa:

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki erytrytolu – użyłam w pudrze

Przygotowanie:

  1. Ubij białka jaj na sztywną pianę z erytrytolem.
  2. Dodaj budyń i dokładnie wymieszaj.
  3. Po wyłączeniu miksera dodaj mąke migdałową oraz żółtka.
  4. Piecz około  15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Krem:

  • 80 g miękkiego masła
  • 400 g mascarpone miękkiego w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie słodzidło – u mnie krople Nicks wanioliowe

dodatkowo; 4 łyżki dżemu

polewa: tak jak w kakaowej

*WAŻNE. W obu roladach: rozlewaj na środek powoli. Jeśli uznasz, że ciasto wyszło zbyt rzadkie, za mało puszyste – użyj dużej blaszki jeśli masz.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *