Puszysta Pizza z Mąki Bambusowej Miękka Przepis Keto Low Carb Redukcja Adaptacja do Diety Ketogenicznej Niskowęglowodanowa

Jeśli ktoś robił chałkę i zastanawia się czy można ją jeść na inny sposób to właśnie wjeżdża pizza. Bardzo podobne składniki, trochę mniej słodzidła – a na górze pomidorowy sos, ser i dodatki jakie lubisz. Puszysta bułeczka w wersji na słono! Idealna zarówno na śniadanie, obiad, kolację. Prosty przepis, niewiele węgli!

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 20 g izolatu białka serwatkowego
  • 7 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki jak lubisz! – u mnie pasasata pomidorowa (300 g), ser mozzarella (150 g) oraz oliwa. Przed podaniem rzuciłam szpinak.

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej puszysta jednak z błonnikiem bambusowym. Oczywiście możesz zrobić z tych samych proporcji co chałka. Równie dobrze możesz również użyć tak samo skrobi zamiast izolatu słodząc mniej lub w ogóle nie słodząc. 

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
  2. Ubij białka z erytrytolem (lub bez jeśli nie dodajesz) na sztywną pianę.
  3. Dodaj żółtka, sypkie składniki i zamieszaj.
  4. Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz za pomocą łyżki. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15x35cm. Może być mniejsza.
  6. Piecz ok. 15 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
  7. Na koniec ułóż passatę pomidorową – ja dałam około 300 g i ser mozzarella (u mnie ok 150 g) i piecz kilka minut do rozpuszczenia sera.
  8. Możesz dodać warzywa, rukolę, pomidor, co tylko lubisz oraz polać oliwą lub sosem przed podaniem!

 

 

 

7 Comments on “Puszysta Pizza z Mąki Bambusowej Miękka Przepis Keto Low Carb Redukcja Adaptacja do Diety Ketogenicznej Niskowęglowodanowa

  1. Ile i jakiej skrobi zamiast 20 g izolatu białka serwatkowego?? Nie mam go i nie wiem czy warto kupić czy szukać zamiennika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *