Jeśli ktoś robił chałkę i zastanawia się czy można ją jeść na inny sposób to właśnie wjeżdża pizza. Bardzo podobne składniki, trochę mniej słodzidła – a na górze pomidorowy sos, ser i dodatki jakie lubisz. Puszysta bułeczka w wersji na słono! Idealna zarówno na śniadanie, obiad, kolację. Prosty przepis, niewiele węgli!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 20 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g izolatu białka serwatkowego
- 7 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki jak lubisz! – u mnie pasasata pomidorowa (300 g), ser mozzarella (150 g) oraz oliwa. Przed podaniem rzuciłam szpinak.
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej puszysta jednak z błonnikiem bambusowym. Oczywiście możesz zrobić z tych samych proporcji co chałka. Równie dobrze możesz również użyć tak samo skrobi zamiast izolatu słodząc mniej lub w ogóle nie słodząc.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka z erytrytolem (lub bez jeśli nie dodajesz) na sztywną pianę.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki i zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz za pomocą łyżki. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15x35cm. Może być mniejsza.
- Piecz ok. 15 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
- Na koniec ułóż passatę pomidorową – ja dałam około 300 g i ser mozzarella (u mnie ok 150 g) i piecz kilka minut do rozpuszczenia sera.
- Możesz dodać warzywa, rukolę, pomidor, co tylko lubisz oraz polać oliwą lub sosem przed podaniem!
Ile i jakiej skrobi zamiast 20 g izolatu białka serwatkowego?? Nie mam go i nie wiem czy warto kupić czy szukać zamiennika.
15-20 g 🙂 ja uzywam mixu – mysle, ze zarówno kukurydziana i ziemniaczana będzie ok
Mniam uwielbiam 🤤
Czy może być całkowicie bez erytrytolu ?
Oczywiście, rób jak wolisz 🙂
Czy może być bez erytrytolu ?
Tak 🙂