Coś co miało być sernikiem na zimno, ale wyszło jak bardzo letni lekki deser. Inspirowałam się popularnym batonikiem „Maxi King”. Są warstwy, ale przaygotowanie jest mimo wszystko bardzo proste i sprawne. Tylko wydaje się, że jest dużo pracy, a robi się szybko!
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego z puszki
- 250 g twarogu tłustego
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego”
- 130 g czekolady bez cukru – użyłam Beketo z orzeszkami
- 50 g kajmaku bez cukru – „Krukam” ze swiatsupli.pl
- pół szklanki wody (ciepłej – do rozrobienia żelatyny)
- 2,5 łyżki żelatyny
- słodzidlo wedle uznania do smaku – użyłam kropelek karmelowych słodzonych stewią „Niks” z ketosklepu
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę by rozpuścić w niej żelatynę, odstaw.
- Zmiksuj twaróg i serek na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe i powtórz czynność łącząc w jedną całość. Teraz dodaj wodę z żelatyną i wymieszaj. Osłodź od razu.
- Podziel krem na 3 części – jedna mniejsza, druga ciut większa i jedna jeszcze większa.
- Do najmniejszej części dodaj kajmak bez cukru. Zblenduj i odstaw.
- Do średniej części dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dosłodź wedle uznania. Odstaw.
- Do największej części nie dodawaj nic.
- Wylej pół czekoladowej masy do formy wyłożonej papierem. Wstaw na kilka minut do schłodzenia *do zamrażaki – będzie szybciej. Ma lekko stężeć, aby warstwy byly takie ładne – równe.
- Po wyjęciu wylej pół masy bialej. Znów schowaj do zamrażki na kilka minut.
- Następna jest masa z kajmakiem. Ona łapnie najszybciej. Moment dosłownie.
- Kolejno biała część i raz jeszcze chłodzisz i potem już ostatnia – czekladowa.
- Na koniec wstaw do schłodzenia, ale już do lodówki.
- Dla dekoracji pozostawiłam odrobinę czekolady i zrobiłam kleksy. Nie jest to konieczne 🙂
z kodem PRZEKETONOWA jest rabat w w/w sklepach 🙂
Zrobiłam dzisiaj, polecam, przepyszne 🤩
Już ślinka cieknie😁jak tylko skończę remont kuchni i będę miała wszystkie sprzęty to działam i robię
Sylwia! SZTOSIK! No „niebo w gębie”! Szczerze polecam ten przepis 😃