Deser, który wyszedł przez przypadek. Chcąc stworzyć soft brownie bezmleczne rozwaliłam ciasto przy próbie przełożenia kremem. Postanowiłam więc zrobić jeszcze większą demolkę owego brownie i połączyć go z ptasim mleczkiem, które już było wpół stężałe – ono również bez laktozy i owocami. Oczywiście ciasto wyszło pyszne, ale nie doceniłam, że soft brownie musi postać w lodówce i kroiłam od razu. Ogólnie wyszło w tej sytuacji ptasie mleczko o smaku brownie z owocami. Miałam akurat truskawki (domowy dżem) i jagody. Nie lubię marnować jedzenia i cieszę się, że wpadłam na taki pomysł, bo deser może w pełni zastąpić ochotę na lody – schłodzone jest totalnie lekkie i orzeźwiające. Trochę próbuję się podlizać bezmlecznym osobom, które prosiły o więcej przepisów bez laktozy. Mam nadzieję, że ten deser podbije także wasze kubki smakowe!
Składniki na soft Brownie bezmleczne:
- 400 g mleczka kokosowego (razem z wodną częścią)
- 50 g kakao
- 50 mąki bambusowej
- 4 jaja
- 60 g erytrytolu
Przygotowanie:
1. Do jednej miski wbij białka i zasypu erytrytolem.
2. Do drugiej pozostałe składniki wraz z żółtkami jaj.
3. Białka ubij na sztywno ze słodzikiem.
4. Wymieszaj zawartość drugiej miski na gładką masę.
5. Pianę połącz łyżka z kremem kakaowym.
6. Przelejdo formy i piecz około 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem .
7. Czekaj aż przestygnie. Najlepiej jak się schłodzi w lodówce. Chociaż w sumie i tak jest do rozwalenia, więc niezbędne jest tylko poczekanie aż wystygnie 🙂
8. Więc jak już się rozwaliło to rozwalilam bardziej i połączyłam z lekko stężonym ptasim mleczkiem:
400 g mleczka kokosowego + 2 łyżki żelatyny i słodzidło wedle uznania – u mnie ten syrop karmelowy bez cukru i krople waniliowe.
Podgrzej mleczko kokosowe tak, aby rozpuścić w nim żelatynę. Czekaj aż przestygnie i dosłodź.
9. Lekko ścięte ptasie mleczko połącz z dekostrukcją ciasta.
10. Przełóż ten miks ciasta i ptasiego mleczka do formy wyłożonej papierem.
11. Opcjonalnie jak ja – ułóż owoce i uklep ręką, by się przykleiły do masy. Ja dodałam 100 g truskawek i tyle samo jagód.
12. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia.
forma ceramiczna: 15×21 cm – może być ciut większa – ledwo zmieściłam.
Może być również letnik torcikiem!
kcal bez owoców całość: ok. 2176
kcal z owocami: ok. 2254
T: 185,6 B: 65,5 Wn: 6,7
kcal w 100 g ok. 161 (waga ok. 1400 g)
T: 13,3 B: 4,7 Wn: 0,5
Świetny patent na wykorzystanie ciasta, które zaliczyło drobne nieudanie. Podejrzewam, że to dobry pomysł na przyszłość, dla każdego wypieku i każdych owoców 🙂