Przepis jest ekstremalnie prosty, ale wrzucę! Moją wersję nutelli przeketo już wrzucałam, ale tej nie, a wykorzystuję często! Wystarczą tylko dwa składniki i kilka minut! Prościej się serio nie da! Nie trzeba kupować mocno przetworzonych gotowców, by cieszyć się smakiem kremu, który wzbogaci naleśniki, omlety czy choćby moją chałkę!
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego
- tabliczka czekolady
- opcjonalnie aromat lub odrobina masła orzechowego
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe wraz z wodną cześcią tak aby udało się rozpuścić czekoladę.
- Wrzuć czekoladę, wymieszaj, zblenduj na gładki krem, osłodź wedle uznania.
- Przelej do słoiczków, miseczki i odstaw do przestudzenia. Nie musisz trzymać w lodówce.
Bedzie lejąca z początku, a po przestudzeniu zgęstnieje. Przechowując w lodówce mamy w miarę stałą formę kremu. Jak kto woli 🙂
Oczywiście można użyć kako zamiast czekolady, można zagęścić wtedy inuliną z cykorii lub gumą guar – pamiętając aby poczekać z jej dodaniem aż krem przestygnie! Na zdjęciu jest taka po wyjęciu z lodówki.