Po wakacjach w Albanii po stworzeniu klasycznej wersji Trileche w odsłonie bezglutenowej bez dodatku cukru pomyślałam, że mogę zrobić kilka wariacji na temat Trilecza. Tutaj kakowe – po skosztowaniu – pomyślałam – znam ten smak! To smak płatków z mlekiem, które kojarzą chyba wszyscy! Miałam obrzydzenie do takich po tym jak babcia kupiła króliki i widziałam te „kulki” aż do teraz, do tego ciasta! Jest obłędne! Słodkie, ale orzeźwiające! Kocham mokre ciasta!




Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 100 ml wody ciepłej
- 60 ml oleju mct płynnego
- 50 g mąki kokosowej
- 5 dużych jaj
- 3 duże łyżki kakao
- 30 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
- 20 g erytrytolu
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą), zamieszaj. Dodaj olej koksowy, jeszcze raz wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Ubij 4 białka z erytrytolem na sztywno, dodaj budyń, ubijaj jeszcze przec chwilę i odstaw.
- Przestudzoną masę z pkt. 1 przełóż do oddzielnej miski. Dodaj do tego kakao, żółtka jaj oraz jedno całe jajko i wymieszaj dokładnie. Ma być ani rzadkie – ani gęste – taki mus.
- Połącz obie masy mieszając już łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz około 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. U mnie foremka ceramiczna 15×20 cm
Do nasączenia:
- 120 ml mleczka zagęszczonego nisłodzonego
- 80 ml śmietanki 30%
- 80 ml mleka 2%
- kropelki do osłodzenia – użyłam ciasteczkowych z Beketo na stewii – w ramach współpracy możesz je kupić z darmową wysyłką w sklepie Beketo
Po prostu wymieszaj.
+ na samą górę 250 g mascarpone
Wykończenie:
Przestudzone ciasto podziuraw wykałaczką i polewaj powoli z przerwami na nasiąkanie. Kilka razy zlej do miseczki mleczko spod ciasta i polej ponownie. Wstaw ciasto do słodzenia i po mniej więcej godzince znów zlej i polej ciasto. Następnie możesz dać krem na górę. To nic innego jak rozpuszczone – doprowadzone do płynnej formy mascarpone osłodzone tymi samymi kropelkami. Użyłam opakowania 250 g. Zostawiłam odrobinę i rozpuściłam w kąpieli wodnej wraz z odrobiną czekolady do zrobienia dekoracyjnych kleksów.

O Sylwia to trelicze będzie bombowe 🎉🧨dzięki za przepis i że jesteś i pozwalasz nam swoje inspiracje kulinarne wykonywać i próbować u siebie w domach