Przepis na Torcik Orzechowo Czekoladowowy bez Cukru Inspiowany Niemieckim Brownie Bezglutenowe Ciasto w Stylu Snickersa

Jakiś czas temu przeglądając facebooka zobaczyłam takie ciasto jak „niemieckie brownie” . Takie bardzo ciemne z orzechowym kremem. Bardzo mi się spodobało wizualnie, więc postanowilam zrobić po swojemu. Jest mocno czekoladowowe z mocno orzechową wkładką. Bardzo wyraziste, ale nieprzesłodzone. Świetnie pasuje tutaj dodatek dżemu – można dać na samą gorę lub podczas podania porcji na talerzyku.

 

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na ciasto:

  • 150 ml wody ciepłej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 80 g czekolady ciemnej (u mnie Torras)
  • 80 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 50 g kakao
  • 7 jaj
  • 40 g erytrytolu
  • 20 g inuliny z cykorii

Przygotowanie:

  1. Zalej ciepłą wodą mąkę kokosową, wymieszaj. Dodaj czekoladę połamaną na kawłaki i mieszaj w ciepłym aż się rozpuści. Dodaj olej kokosowy inulinę i kakao, wymieszaj i odstaw do przesztudzenia.
  2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę i wymieszaj.
  3. Do przestudzonej masy z pkt 1. dodaj żółtka i zamieszaj. Nie powinni być rzadkie, ani gęste. W razie potrzeby rozcieńcz odrobiną wody.
  4. Połącz obie masy mieszając łyżką.
  5. Przelej do formy wyłozonej papierem i piecz ok. 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Po przestudzeniu wstaw do lodówki – lekko stwardnieje i będzie łatwiej przełożyć. Rozmiar formu: 15×20 cm.

Krem:

  • 120 g masła
  • 300 g masła orzechowego – u mnie z kawałkami orzeszków
  • 200 g mascarpone
  • kropelki karmelowe ze stewią
  • 30 g izolatu białka waniliowego – można pominąć – chciałam, by było bardziej gęste i lekko chałwowe w smaku

Przygtoowanie:

  1. Rozpuść mascarpone podgrzewając na małym ogniu doprowadź do płynnej formy.
  2. Wrzuć masło (po zdjęciu z kuchenki) pokrojone w kawałki i zamieszaj. Wyjmuj z lodówki wcześniej – będzie łatwiej połączyć.
  3. Dodaj masło orzechowe, zamieszaj i na koniec białko – ale możesz pominąć. Kropelki słodzące wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *