Puszyste, wilotne, lekkie czekoladowe ciasto z niecodzienną polewą z owocowym akcentem. Cztery proste składniki i pyszny torcik musowy, serniczek czekoladowy lub sernikobrownie – zwał jak zwał pyszne ciasto, które może być świetnym tocikiem urodzinowym lub zupełnie bez okazji.
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 200 g serka śmietankowego
- 50 g czekolady (możesz więcej jeśli chcesz)
- Słodzidło wedle uznania (dałam 30 g erytrytolu)
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i miksujemy z serkiem i żółtkami na gładki krem. Odstawiamy.
2. Ubijamy białka ze słodzidłem i łączymy z serowo czekoladową masą.
3. Pieczemy ok. 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
4. Czekamy aż wystygnie i się ustoi – jest delikatne.
5. Po przestudzeniu ścięłam „skórkę”.
6. Polewa: 50 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej połączyłam z 50 g dżemu truskawkowego (oczywiście możesz dać cały słoiczek dla bardziej wyrazistych doznań z truskawką).
Porcja nie jest duża. Ciasto dosyć niskie. Foremka o średnicy 18 cm. Ciasto może być świetnym torcikiem na szybko.
kcal w 100 g ok. 206 – całość ma ok. 600 g
T: 17 B: 28,9 Wn:4,8
Tutaj nie ma złych proporcji. Na tort przekładany robię najczęściej z 5 jaj – 250-300 g serka i 100 g czekolady. Możesz zrobić przegląd lodówki i dać tyle każdego skłaadnika ile po prostu masz w danej chwili a i tak wyjdzie smaczne ciacho!
Wyglada pysznie 🤤
No i znowu cyknę ciasto od Ciebie. Dziś skończyłam jeść pierniczek keto wiec zrobiła się przestrzeń na kolejne☺️. Senks!!!