Nigdy nie byłam fanką mazurków i chociaż wrzuciłam coś bliżej tradycyjnego (wcześniejszy przepis) to tutaj jest zdecydowanie więcej Przeketonowej. Moja wersja – trochę się różni od tych tradycyjnych nie tylko tym, że nie ma mąki pszennej – nie ma też użycia piekarnika. Ten „mazurek keto” zrobisz bardzo łatwo i szybko bez pieczenia. Trochę jak mazurek, trochę jak batonik. Nazywaj to jak chcesz, ale to jest mazurek, który ja zrobię na swoje święta 🙂 .
Składniki na spód:
- 100 g czekolady
- 100 g mąki migdałowej (niecała szklanka)
- opcjonalnie słodzidło
Przygotowanie:
- Rozpuść czekolade w kąpieli wodnej.
- Połącz czekoladę z mąką migdałową mieszając, a następnie ucierając na gładką masę- tak by nie było widać ziarenek.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Wyłóż masę z czekolady i mąki migdałowej również formując boki.
- Wstaw do lodówki na ok. 20 minut.
- W tym czasie zrób krem.
Pomiędzy kremem a spodem jest dżem truskawkowy 4 łyżki – możesz pominąć lub dać na górę lub też zmieszać z kremem.
Składniki na krem:
Jest inspirowany moim innym przepisem – na blok czekoladowy.
- 150 g mascarpone
- 40 g czekolady białej bez cukru
- 80 g mleczka kokosowego w proszku
- opcjonalnie dosłodź
Przygotowanie:
- Podgrzej mascarpone lub rozpuść w kąpieli wodnej niesutannie mieszając.
- Jeśli już będzie kremowe to dodaj czekoladę i mieszaj do momentu aż się rozpuści.
- Zdejmij z kuchenki i wsyp mleczko kokosowe w proszku. Dokładnie wymieszaj.
- Poczekaj aż krem przestygnie i smaruj na spód 🙂
Dla dekoracji starłam jeszcze odrobinę białej czekolady.
Kcal całości ok. 2361 – ma 510 g
w 100 g jest ok. 462
T: 39,7 B: 8,5 Wn: 14
Mój mazurek podzieliłam na 8 porcji czyli wychodzi na jedną porcję około 295 kcal
w porcji T: 25,3 B: 5,4 Wn: 8,9
Forma: 15×21 cm
Wrzucam tez wizualizację z przygotowania. Pyszne to jest. Uwielbiam polączenie białej czekolady z kokosem i truskawkami. Mleczko kokosowe w proszku jest tutaj zagęstnikiem i nośnikiem smaku. Na serio warto poznać ten produkt. Polceam 🙂 Dajcie znać co myślicie o takiej interpretacji mazurka 🙂
Czym zastąpić mleczko kokosowe w proszku?
Izolatem białka serwatkowego lub pominąć dając więcej czekolady 🙂
Zgadzam się w 100%, to najwspanialszy mazurek bez pieczenia, jaki miałam okazję robić – jednak zamiast mleczka kokosowego w proszku, dałam odrobinę pasty kokosowej i taki mazurek absolutnie skradł moje serce!
Mazurek super dla nie keto również bardzo smakował. Będę go robić również bez świat 👍😘
Aaaaaa zrobiłam i jest sztos! Nie tylko od święta 😉
Jutro zrobię. Muszę w końcu wykorzystać mleko kokosowe ☺️