Ciasto, które pokochasz. Idealne do jedzenia tak po prostu, do smarowania dżemem czy do upieczenia z owocami. Wcale nie musisz mieć mąki bambusowej czy kokosowej. Mięciutkie ciasto lubiane nie tylko przez keto społeczność. Prawie jak chałka!
Składniki:
- 4 duże jaja lub 5 mniejszych
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g mascarpone
- 30 g masła
- 50 g erytrytolu (mniej/więcej jak lubisz)
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
Przygotowanie:
- Podgrzej i rozpuść mascarpone. Wyłacz gaz i dodaj masło, zamieszaj. Wsyp zmieloneocno wiórki kokosowe (mielić aż zacznie się tworzyć pasta), wymieszaj i odstaw na min. dwie godziny – mają zmięknąć i napęcznieć – dzięki temu nie będzie wyczuwalny kokos i jego struktura.
- . Ubij białka, dodaj żółtka i pozostałe składniki czyli masę z pkt. 1, słodzidło i budyń w proszku.
- Piecz ok. 35-40 min w 150 stopniach z termoobiegiem – ma się zarumienić.
całość ma ok 700 g
kcal w 100 g ok. 300
T: 28 B: 7 Wn: 6,2
Opcjonalnie kruszonka
- Owoce (truskawki dałam) poza sezonem może być też dżem
- Szczypta mąki kokosowej
- Trochę masła
- Szczypta słodzika
Ułóż wyżej wymienione składniki po kolei warstwami i podkręć piekarnik na 170 stopni i piecz aż się zarumieni – gdzieś ok. 10-15 min.
Super wpis 🙂
Nie pamietam kiedy ostatnio jadłam chałkę. Na pewno wypróbuję przepis.
Bardzo smaczne.Niestety chyba zbyt krótko mieliłam kokos.Upieklam ew foremkach do muffin i idealne „do łapy ido papy”.Osobom jedzącym normalnie też smakowały.Zastanawiam się czy można użyć mąki kokosowej?
Można, ale mniej więcej o 1/3 mniej 🙂 W tych samych proporcjach smaczne będzie jedynie z mąką migdałową.
Niestety wzięłam się za pieczenie z mąki zanim przeczytałam odpowiedź 😁 użyłam 250g mascarpone,105g mąki i dodałam 6 jajek i ciut sody oczyszczonej.Nie najgorsze wyszły 😁grunt to nie panikować!
Otóż to, spokój w kuchni to podstawa! Nie ma nic nie do uratowania 🙂
Ojej chałka… brzmi obłędnie
A mogę zamiast truskawek dodać rabarbar?
Jest przepyszny wczoraj robiłam i dziękuję za pomoc 😍