Jeśli zastanawiasz się czasem co zrobić z awokado, bo samo w sobie Ci nie smakuje lub chcesz przemycić dziecku trochę witamin i wartości odżywczych w deserze to mam pomysł! Brownie z awokado – miękkie, wilgotne, mocno kakaowe i przepyszne – zrób zdrowe ciasto bez mąki!
Składniki:
- 4 duże jaja
- 40-60 g kakao wedle uznania
- 60 g erytrytolu
- 100 g masła / oleju kokosowego
- 1 awokado
- 2 jabłka mniejsze lub jedno większe
Przygotowanie:
- Białka ubij ze słodzidłem na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce wymieszaj rozpuszczone masło z kakao i resztą: zblendowanymi jabłkami i awokado na paćkę. Tam wrzuć też żółtka i zamieszaj
- Na koniec ciemną masę delikatnie wymieszaj z białkami.
- Piekłam ok. 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem
Można dodać 20-30 g mąki bambusowej jeśli ma być mniej mokre:)
Polewa:
50 g mascarpone + łyżka kakao + sos bez cukru o smaku miodowym – może być inny słodzik.
Rozpuść mascarpone i dodaj kakao i resztę – posmaruj ciasto otrzymanym kremem.
Kcal całości ok. 1730
ciacho waży niecałe 800 g
kcal w 100 g ok. 170 T: 18,49 B: 6 Wn: 4,37
foremka: 15×21 cm ceramiczna z Pepco
Ciasto jest wilgotne, ale da się chwycić w łapkę. Delikatne i puszyste, lekkie. Jeśli chcesz bardziej zwartą formę to dodaj mąki bambusowej 🙂
Dodatek jabłka sprawia, że zniika gdzieś smak awokado – jak ja to nazywam trochę bananowy. Możesz dodać cynamonu i zrobić z tego piernik. Na prawdę pyszne!
Wygląda pychotka😋😋. Jak skończę sernik królewski 😉😋😋 napewno wypróbuje ten przepis😁😁🥰💞💞
Ciasto super smaczne i wilgotne.
Proste w zrobieniu
Robiłam ciasto na wekend😉 Wyszło bardzo smaczne, wilgotne choć dodałam 20g mąki babusowej. Proste w wykonaniu i nie czuć w ogóle awokado👌👌😋
Przegenialne to ciasto – nie przepadam za awokado ale tu nie czuć. Jak myślisz można dać mniej kakao a więcej mąki bambusowej? Bo dla mnie trochę za dużo kakao – lekko gorzkie – a i dodałam olej kokosowy i był posmak kokosa.
Przepis genialny będę często robić.
Tak, różne jest też kakao – można dać mniej i opcja mąki bambusowej też jest ruchoma, natomiast też dużo większa ilość może nam zrobić trochę suchą opcję 🙂 Olej kokosowy ja używam bezzapachowy – wtedy nie ma aromatu kokosowego – można wymienić na masło jeśli nie mamy takiego 🙂
Super dzięki, ale tej olej – dałam nierafinowany i podbił smak właśnie – także super i dla rodzinki było ciut za mało słodkie więc będę na święta robić ale dodam z 10 gram więcej erytu. Jeszcze muszę jakąś babkę zrobić (kocham babki 🙂
Naprawdę świetne masz przepisy – ja bym w życiu na takie cudo nie wpadła:)))
Dałam tylko 35g Kakao a resztę mąki bambusowej,bo bałam się,że wyjdzie zbyt gorzkie i wyszło dla mnie idealne 😊 ma fajny owocowy posmak, na wierzch dodałam polewę z mascarpone i galaretki arbuzowej, świetnie się komponuje 😊
Rewelacyjny smak i odpowiednio wilgotne 👍
Dziękuję za ten przepis! Brownie wyszlo przepyszne i uratowalam avocado i jablko. U mnie brownie wyszlo w formie mazurka na wielkanocny stol. Super szybkie w wykonaniu i proste.
🙂
Zrobiłam, ale zapomniałam dodać słodziła, przez co wyszło tak beznadziejnie mdłe, ale sytuacja została uratowana – dostało na górę warstwę z masła orzechowego i polewy czekoladowej bez cukru i w tym wydaniu wyszło mega 🙂
To Brownie jest super , dodalam 2 łyżki mąki bambusowej i dla mnie było w dam raz, oczywiście spróbuje opcje bez błonnika:)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten przepis. Uwielbiam robic to ciasto! Mam swoje modyfikacje. Np blenduje jablko, avocado razem z zoltkiem, bo wtedy moj blender bardziej daje rade i czasem wychodzi idelanie gladka masa.
W ramach dodatkow rzucam na gore orzechy a dzis sprobuje borowki. Posypuje też nasionami konopnymi. Fajnie to wyglada. W kazdym razie smakuje pysznie to brownie i czestuje kazdego, kto nie wierzy, ze moze byc smaczne i zdrowe ciacho🙂