Pyszny deser przypominający ciasto kopiec kreta – moja wariacja bez pieczenia i w wersji niskowęglowodanowej. Kremowy, ale zwarty spód czekoladowy, ścięta masa śmietankowa z zatopionymi bananami i wykończenie w postaci mojej kruszonki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej połączonej z mąką migdałową. Proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Może być równie dobrze pysznym torcikiem urodzinowym na zimno!
Spód:
- 50 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- łyżka mascarpone
- dwie łyżki gęstej części mleczka kokosowego
- 50 g mąki migdałowej
- krople słodzące o smaku bananowym
Po prostu połącz wszystkie składniki i wyłóż na spód formy z papierem – dobrze będzie na moment schować do lodówki do schłodzenia.
druga wastwa:
keto nutella bez laktozy z mojego przepisu – pół wykorzystałam 🙂
Jeśli będzie odpowiednio schłodzony i zwarty spód to bez problemu posmarujesz go kremem z mojego przepisu. Wstaw do lodówki ponownie. Jeśli chcesz skrócić czas wykonania to możesz pominąć kremową warstwę nad spodem, ale jest przepyszna i daje fajną różnicę tekstur 🙂
wastwa z bananami:
- pozostała część mascarpone (było opakowanie 250 g)
- reszta puszki mleczka kokosowego (400 g po odjęciu tych 2 łyżek z pierwszej warstwy) razem z wodną częścią
- 2 łyżki żelatyny
- krople słodzące o smaku bananowym
- 2 banany
Podgrzej mleczko kokosowe i rozpuść w nim mascarpone i żelatynę. Poczekaj aż się schłodzi i lekko stężeje. Wtedy osłodź kroplami lub syropem do smaku i zatop babany. Lekko ściętą masę przełóż na spód.
góra:
- 60 g czekolady – rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 100 g mąki migdałowej
- krople słodzące o smaku bananowym
Po prostu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z mąką migdałową. Wysyp na masę z bananami i przyklep dłońmi aby się „przykleiła” nasza kruszonka w miarę. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i już!
forma: 15×21 cm
Kcal całości ok. 3859 – waga ok. 1180 g
w 100 g ok. 330
T: 29 B: 6 Wn: 8,3
pokroiłam na 12 kawałków, więc porcja to będzie właśnie około 100 g
Przepis pochodzi z ebooka „letniego” – bo bez pieczenia.