Mąka kokosowa to trudny składnik. Długo mi zajęło, by nauczyć się łączenia z innymi – tak by powstało coś jadalnego a do tego na prawdę pysznego. To ciasto jest tak smaczne, że cięzko uwierzyć, że z mąki kokosowej! Przepyszny jabłecznik keto – a do tego bez laktozy! W końcu, prawda? 🙂
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- pół szklanki mąki kokosowej
- 20 g mąki bambusowej
- 60 g budyniu waniliowego w proszku / można wymienić na izolat białkowy
- 5 jaj
- 40 g erytrytolu
- 40 g inuliny z cykorii
- łyżka/1,5 gumy guar – można pominąć
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ jabłko do środka – u mnie w listkach
Co prawda to ciasto już parę razy robiłam i dopiero publikuję – każdemu smakowało jak do tej pory 🙂
forma: 15×25 cm
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe i dodaj mąkę kokosową., wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz wszystkie składniki poza białkami i wymieszaj dokładnie. Na koniec połącz z puchem z białek jaj.
- Przelej do formy wyłożonej papierem 3/4 masy – następnie ułóż jabłka – ja obtoczyłam je w przyprawie korzennej – WRZUCAM LINK DO NIEJ – z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w tym sklepie *łączy się z innymi promocjami.
- Przytkryj resztą ciasta.
- Piecz około 40 minut w 165 stopniach z termoobiegiem.
Klikając w obrazek możesz zamówić 🙂 z kodem: PRZEKETONOWA rabat na zakupy w tym sklepie – łączy się z innymi promocjami #współpraca
Zamawiając z kodem wspierasz moją twórczość – oboje korzystamy – dziękuję.
Spróbuję !