Są takie smaki, które po prostu chodzą po głowie. Mimo, że oryginał niewiele ma wspólnego z czekoladadą, bo ma więcej cukru niż zawartości kakao to chyba jedna z ulubionych. Korzystając z prawdziwej, ciemnej czekolady bez cukru i kilku innych składników możesz stworzyć dużo zdrowszą wersję!
Domowa czekolada A’la Milka Oreo bez cukru! Czysty skład!
Składniki:
- 150 g czekolady najlepszej jakości bez cukru – użyłam ciemnej 70% słodzonej erytrytolem. W innym wpisie znajdziecie listę moich ulubionych czekolad. O tutaj (kliknij).
- 100 g masła
- 250 g mascarpone
- 30 g oleju kokosowego
- 50 g mąki migdałowej
- Izolat białka serwatkowego o smaku waniliowym 50 g (można kombinować i tworzyć różne wersje smakowe używając innych izolatów np. czekolada, truskawka)
Przygotowanie czekoladowej podstawy i góry:
1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i masło – po 100 g. Odstaw.
2. Wylej połowę na wyłożoną papierem formę. U mnie zmniejszona blaszka do wymiaru 15×15 cm. Wstaw do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
3. Waniliowy krem: rozpuść mascarpone, dodaj izolat, zbleduj na gładki krem i odstaw. Wylej połowę (nie może być gorące) na czekoladowy spód.
4. Kruszonka: najlepiej od niej zacząć. Roztopioną w kąpieli wodnej czekolada + olej kokosowy i mielone migdały. Mieszaj, utrzyj, wstaw do lodówki.
5. Kruszonkę należy wysypać na krem waniliowy- następnie przykryć drugą połową kremu. Wstaw do lodówki na chwilę niech lekko zastygnie.
6. Polej resztą czekoladowej polewy. Zostawiłam za mało, więc posypałam startą jeszcze na wierzch.
7. Wstaw do lodówki. Robiłam dzień wcześniej przed krojeniem, więc nie powiem ile dokładnie powinno stać w lodówce. Na pewno ok. godzinę żeby wszystko zgęstniało: najbardziej chodzi o krem z mascarpone.
W czym lepsze od oryginału?
Większa zawartość kakao. Oryginał ma tylko ok. 30% kakao!
Zero cukru! Używam tutaj tylko erytrytolu!
Bez glutenu! Moja czekoladowa kruszonka to źródło błonnika i pyszna imitacja ciasteczka w środku kremowego nadzienia.
Taka trochę fat bomba. Wymyśle oczywiście wersję odchudzoną i bez laktozy wkrótce.
Kcal. w całości ok 2226
w 100 g ok. 589
całość ma nieco mniej niż 400 g
T: 55 B: 14,17 Wn: 7,37
Jak Ci się podoba ta wersja? Podobne do oryginału?
Wygląda obłędnie, koniecznie muszę zrobić.
Ojojoj ! Mniam !
W weekend wypróbujemy !
<3
Ślinka cieknie…. 🤩
Wygląda obłędnie. Pewnie niedługo wypróbuję przepis.
Będę dziś testować po spacerku 🙂 napewno wyjdzie PRZEPYSZNA 🤭
Czym można zastąpić olej kokosowy?:)
Masłem lub można pominąć jeśli nie będzie zbyt gęsty krem do rozprowadzenia 🙂
Polecam, pycha 😋
Dziś przygotowałam wyszło tak obłędnie że ciężko się powstrzymać by zostawić do przyjęcia gości 😅