Przepis na Ciastka Kokokosanki Kostka Kokosowa Ciasto bez Cukru Fit Keto Low Carb Lamingtony Bez Laktozy

Przepyszne, przepuszyste ciastka, które zna chyba każdy!

Bez cukru, bez glutenu, a nawet bez laktozy! Lekki, bezglutenowy biszkopt, czekoladowa polewa w objęciach wiórków kokosowych… Lamingtony, kokosanki, kostki kokosowe..zwał jak zwał…ile ludzi tyle nazw…ale chodzi o jedno…czekolada, kokos i biszkopcik…

 

Przepis na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 łyżek erytrytolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki migdałowej

moja forma miała: 15×25 cm, ale może być większa, bo wyszedł wysoki 🙂

Przygotowanie:

  1. Ubij białka  jaj z erytrytolem na sztywno.
  2. Dodaj budyń w proszku i zmiksuj dokładnie.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj już łyżką.
  4. Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Czekoladowa polewa bez laktozy do lamingtonów:

Składniki:

  • mleczko kokosowe 300 g gęste z puszki
  • 80 g czekolady ciemnej bez cukru
  • kropleki Nicks waniliowe opcjonalnie do osłodzenia
  • łyżeczka żelatyny

+ ok. 80 g wiórków kokosowych

Krem robi się bardzo prosto. Należy podgrzać mleczko kokosowe, aby rozpuścić w nim żelatynę i czekoladę. Nastepnie trzeba schłodzić delikatnie aby lekko zgęstniał. Możesz dodać łyżeczkę gumy guar, aby nie czekać. Słodziłam kroplkami na sam koniec.

Biszkopt pozbawiłam „skórki” – aby krem się lepiej „przykleił”. Pokroiłam w kostkę (wyszło mi 15 sztuk), zanurzyłam w kremie i obsypałam wiórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *