Chłodnik z botwinki czy biały – ogórkowy to wszyscy znają. Dzisiaj przychodzę z pomysłem, który przyszedł mi do głowy i okazał się być świetnym, dodatkiem lub posiłkiem zdrowym i odżywczym. Możesz pić jako uzupełnienie do obiadu czy wziąć do butelki jako wytrawny shake na wynos.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 80 g rzodkiewki
- czosnek ząbek
- fasolka czerwona 60 g (mini puszka – waga bez zalewy)
- majonez 20 g
- pieprz, sól
Przygotowanie jest bardzo proste. Zwyczajnie miksujemy wszystko razem w blenderze. Jeśli nie masz to przeciśnij czosnek przez praskę i drobno pokrój/ zetrzyj na tarce warzywa i zamieszaj z pozostałymi składnikami. Świetnie komponuje się z gotowanymi jajami – możesz wlać chłodnik do talerza półgłębokiego i ułożyć kawałki jaja – gotowy obiad!
kcal ok. 455
T: 21,8 B: 23,7 W: 39,5 Cukry: 6,2 (przyswajalne)
zestaw z gotowanymi jajami (u mnie 2 szt):
kcal: ok. 623
T: 33,4 B: 38,7 W: 40,2 Cukry: 6,2
Chłodnik z fasolą to dla mnie jakaś nowość – trzeba spróbować 😋
Jadłabym jak nic😜