Praliny Domowe bez Cukru Keto Czekoladki Idealne na Walentynki Deser bez Pieczenia Mleko w Proszku Kokosowe

Walentynki tuż tuż. Z tej okazji możesz zrobić coś od serca dla serca. Nie kupuj czekoladek – zrób je sam! Mega proste i jakie pyszne! Oczywiście tutaj jest nieco więcej kalorii i węglowodanów, ale to w końcu pralinki!

 

Uprzedzając pytanie: nie czuć ani trochę kokosa 🙂

Składniki:

  • 200 g mascarpone (małe opakowanie)
  • 100 g czekolady
  • 120 g mleka kokosowego w proszku
  • łyżeczka żelatyny
  • słodzidło wedle uznania w zależności od poziomu słodyczy użytej czekolady

Przygotowanie:

  1. Rozpuść serek mascarpone podgrzewając lekko nieustannie mieszając.
  2. Wyłącz kuchenkę i dodaj czekoladę, mieszaj aż się połącz.
  3. Rozpuść żelatynę w odrobinie wody i dodaj do kremu.
  4. Wsyp mleko kokosowe w proszku, zmiksuj blenderem.
  5. Wylej do formy  lub małych foremek i wstaw do lodówki.
  6. Dla lepszego efektu praliny możesz oblać czekoladą. Ewentualnie można po prostu uformować kulki po wstępnym schłodzeniu i obtoczyć w mące migdałowej.

 

Możesz zrobić to samo bez żelatyny w innych proporcjach i zrobić blok czekoladowy – to już jeden z moich bardziej lubianych przepisów.

 

PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY KETO:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *