Walentynki tuż tuż. Z tej okazji możesz zrobić coś od serca dla serca. Nie kupuj czekoladek – zrób je sam! Mega proste i jakie pyszne! Oczywiście tutaj jest nieco więcej kalorii i węglowodanów, ale to w końcu pralinki!
Uprzedzając pytanie: nie czuć ani trochę kokosa 🙂
Składniki:
- 200 g mascarpone (małe opakowanie)
- 100 g czekolady
- 120 g mleka kokosowego w proszku
- łyżeczka żelatyny
- słodzidło wedle uznania w zależności od poziomu słodyczy użytej czekolady
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone podgrzewając lekko nieustannie mieszając.
- Wyłącz kuchenkę i dodaj czekoladę, mieszaj aż się połącz.
- Rozpuść żelatynę w odrobinie wody i dodaj do kremu.
- Wsyp mleko kokosowe w proszku, zmiksuj blenderem.
- Wylej do formy lub małych foremek i wstaw do lodówki.
- Dla lepszego efektu praliny możesz oblać czekoladą. Ewentualnie można po prostu uformować kulki po wstępnym schłodzeniu i obtoczyć w mące migdałowej.
Możesz zrobić to samo bez żelatyny w innych proporcjach i zrobić blok czekoladowy – to już jeden z moich bardziej lubianych przepisów.