Pomysł na Szybki i Zdrowy Keto Obiad Przepis na Kapustę z Boczkiem w Stylu Kuchni Chińskiej Posiłek w 10 minut

Jeden z moich ulubionych obiadów. Zawsze jak widzę pak choi to kupuję – a rzadko niestety widzę w sklepie. Niestety tylko pak choi dobrze smakuje w takiej postaci. Przepis mozna modyfikować o ulbubione dodatki. Idealny keto obiad na brak czasu – na prawdę ekspresowe wykonanie. Pomysł inspirowany podpatrzonym podobnym daniem w programie kulinarnym – sporo ich oglądam, chyba wszystkie!

Smażona kapusta z boczkiem.

Składniki:

  • kapusta pak choi 250 g
  • pół cebuli (ok. 5o g)
  • 100 g boczku
  • pęczek szczypiorku
  • kilka kropel sosu sojowego
  • ulubione przyprawy np. czosnek, pieprz – solić nie muisz – boczek słony

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój boczek w paski lub w kostkę, posmaż na suchej patelni na chrupko lub mniej – jak lubisz.
  2. Po przesmażeniu boczku dodaj cebulkę – przesmaż aż odrobinę zmięknie.
  3. Dodaj pokrojoną w paski/podartą w dłoniach kapustę – zeszklij.
  4. Pod koniec dodaj odrobinę sosu sojowego – zrobi robotę. Możesz oczywiście pominąć jeśli nie lubisz.

Uwaga! Nie smaż kapusty zbyt długo, żeby nie zrobiła się gorzka 🙂 – chwilę dosłownie 🙂

Kapustę smażyć któtko, tak – aby pozostała chrupiąca. Posyp szczypiorkiem i gotowe!

kcal: ok. 480 T: 48 B: 38,5 Wn: 8,3

To nie jest jedyna wersja tego dania. Można jeść w towarzystwie 2 jaj sadzonych.

kcal wtedy to ok. 650 oraz 9 w(n)

Można wbić jajko – mieszać całość do ścięcia jaja dosyc mocno.

Możesz dodać także: poprojoną w paski paprykę, cukinie w wąskie słupki.

Będzie do tego pasował także makaron z serca palmy.

Lubię jeść w towarzystwie rzodkiewki.

Możesz także posypać kruszonymi orzeszkami.

6 Comments on “Pomysł na Szybki i Zdrowy Keto Obiad Przepis na Kapustę z Boczkiem w Stylu Kuchni Chińskiej Posiłek w 10 minut

  1. Wygląda smakowicie 😋😋
    Nigdy nie jadlam tej kapusty jestem ciekawa jak smakuje😉😀 jak znajdą ja w sklepie to napewno wskoczy do koszyka👌👌👊💞💞

  2. Jedno z pyszniejszych dań! Dla tych co lubią wątróbkę – z nią też będzie świetnie się komponowało. My spróbowaliśmy raz i przepadliśmy, polecam każdemu!

  3. Robię to danie bardzo często, w różnych wariacjach – to tzw. danie śmietnik, wrzucam wszystko co zalega w lodówce, dzięki czemu za każdym razem smakuje inaczej. Kiedy nie mam dostępu do pak choi, robię to samo, tylko z młodą kapustą i jest równie pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *