Pleśniak Bezglutenowy Przepis na Ciasto z Jagodami Pianką i Kruszonką Keto Low Carb

Mój przepis na kruche ciasto keto w innej niż szarlotka odsłonie. Ciato pleśniak czyli jeden z najstarszych klasycznych ciast. Kruche ciasto, owoce, czekolada i pianka – rozkosz dla podniebienia. W oryginale jest czarna porzeczka, ale ruszył sezon na jagody i też pasują! Mój pierwszy pleśniak i to jeszcze ketogeniczny!

 

Kruche ciasto:

Składniki na jasne kruche ciasto:

  • 50 g masła
  • Szklanka mąki migdałowej
  • 40 g słodzika (możesz pominąć lub dać więcej/mniej – wedle uznania)
  • 3 żółtka

Przygotowanie.

  1. Poołącz wszystkie składniki (masło roztopione). Jeśli będzie zbyt mokre dosyp odrobinę mąki.
  2. Wysyp połowę ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 5 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Możesz też uklepać i przedziuawić widelcem – wtedy piecz paręe minut dłużej.

3. Wyciągnij i wysyp połowę „czekoladowej kruszonki”: 60 g czekolady i tyle samo mąki migdałowej. Należy rozpuszczoną czekolade połączyć z mąką z migdałów.

4. Wylej połowicznie zmiksowane jagody (150 g) i przykryj resztą czekoladowego gruzu.

5. Ubij białka na sztywną pianę z około 20 g erytrytolu. Wyłóż na jagody i przykryj resztą kruszonki z pkt. 2.

6. Piecz około 12-15 minut do zarumienienia kruszonki na górze.

Warto poczekać aż przestygnie – będzie się łatwiej kroić – chodzi o biały puch głównie).

 

Kcal całego ciasta ok. 2057 

T: 171, 3  B:  60,5  Wn: 46,2

w 100 g kcal ok. 312   (moje ciasto waży około 650 g)

T: 26  B: 9,2  Wn: 7

 

9 Comments on “Pleśniak Bezglutenowy Przepis na Ciasto z Jagodami Pianką i Kruszonką Keto Low Carb

  1. Dziekuje Ci za te wszystkie slodycze ktore tak bezinteresownie udostepniasz😋

  2. Trochę przekombinowałam ostatnio z proporcjami składników, ale okazało się, że pleśniak wszystko wybacza 🙂 Perfekcyjna pianka, klasyczny ketogeniczny kruchy spód, a zwieńczeniem są kwaskowate owoce. Tu wszystko pasuje idealnie!

  3. Dzień dobry, jakie wymiary miała forma, w której Pani piekła pleśniaka? 🙂

  4. Dziękuję ❤️
    Dziękuję za kolejny cudowny przepis, za Twoją ogromną motywację i poświęcenie wolnego czasu aby urozmaicić Nam ten styl żywienia 🥰
    To jest moje ulubione ciasto także dziękuję Ci za jego odtworzenie w zdrowszej wersji ❤️ jesteś wspaniała 😘

  5. Keto pleśniak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Przepyszny, nikt się nie zorientował, że to nie jest nieketo ciasto. Dla mnie lepszy niż zwykły pleśniak!!! Jeśli ktoś się zastanawia czy robić, to robić ❤️

  6. Zrobiłam na tego pleśniaka na święta i mimo pośpiechu wyszedł pyszny! Dzięki za ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *