Napisane dnia 15 kwietnia, 2024
Pizzerinki Brokułowe Przepis Keto Pizza Low Carb Bezglutenowa Prosty Skład Zdrowe Śniadanie
To już druga wersja moich pizzerinek – tym razem z brokułem. Bardzo smaczne i tak samo proste w wykonaniu jak te klasyczne z pierwszego przepisu. Smakują na ciepło i na zimno!
Składniki:
- 150 g sera cheddar tartego
- 100 g sera mozarella tarego
- 180 g startego brokuła
- 1 marchewka średniej wielkości
- 30 g cebulki
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki bambusowej
- dodatki jak lubisz – u mnie ok. 60 g papryki kolorowej i 40 g cebulki pokrojonej w kostkę
- oczywiście przyprawy – sól, pieprz – czosnek opcjonalnie
Przygotowanie:
- Zetrzyj/zblenduj warzywa: surowy brokuł, obraną marchewkę i cebulkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki: warzywa i tarty ser mozzarella i cheddar. Dodaj również jaja oraz mąkę bambusową. Oczywiście dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie ząbek czosnku.
- Ułóż całą masę lub jej części tworząc „mini” pizzerinki jak ja (obrazek niżej) zachowując odstępy.
- Piecz około 12 minut (lub dłużej w zależności od możliwości piekarnika) w 150 stopniach z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia – delikatnie – nie chcemy spalić sera i mieć gorzki smak 🙂
- Wyłącz piekarnik i już posmaruj odrobiną passaty pomidorowej/ketchupu bez cukru (polecam z ketosklepu z ksylitolem) i na to jeszcze szczyptę sera – sam się rozpuści.
Film z przygotowania znajdziesz na moim profilu na Instagramie i Facebooku 🙂
Ps. jeśli zechcesz dodać boczek – dodaj ciut więcej błonnika bambusowego – już to ciasto ma sporo tłuszczu i odrobinę „siknie” nim przy pieczeniu.
Przepis na pizzerinki bez brokuła tutaj:
Obłędnie pyszne i bardzo syte 🥰
Pyszne i znikają w mgnieniu oka, podjadają nawet dzieci które uznają że brokuł w takiej pizzy jest jednak smaczny 😉
Wszytko wyto super i smacznie!
Często wpadam do o nową dawkę przepisów i wiedzy!😊🌸