Piernik z Awokado Zdrowy Przepis na Ciasto bez Cukru Fit Keto Low Carb

Piernik z awokado to nic innego jak delikatnie zmodyfikowane brownie z awokado, który już ma wielu fanów. Nie czuć ani awokado, ani jabłka – ciasto miękkie, wilgotne, aromatyczne.

 

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 40-60 g kakao wedle uznania
  • 60 g erytrytolu
  • 100 g masła / oleju kokosowego
  • 1 awokado
  • 2 jabłka mniejsze lub jedno większe
  • 30 g mąki bambusowej (możesz pominąć jeśli lubisz bardziej wilgotne)
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • szczypta chilli, imbiru, gałki musztatołowej

 

Przygotowanie:

  1. Białka ubij ze słodzidłem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj rozpuszczone masło z kakao i resztą: zblendowanymi jabłkami i awokado na paćkę. Tam wrzuć też żółtka i zamieszaj
  3. Na koniec ciemną masę delikatnie wymieszaj z białkami i dodaj błonnik bambusowy.
  4. Piecz przez ok. 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Moja foremka: 15×21 cm

 

Polewa: dżem wiśniowy bez cukru po prostu górna warstwa: około 120 g mascarpone, pół łyżeczki żelatyny, łyżka masła orzechowego, sos klonowy bez cukru (może być inny słodzik) i cynamon do smaku. Po prostu rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając – dodaj żelatynę i pozostałe składniki.  

Tak wygląda z większą ilością kakao, bez mąki bambusowej jako brownie:

 

5 Comments on “Piernik z Awokado Zdrowy Przepis na Ciasto bez Cukru Fit Keto Low Carb

  1. Ciasta z awokado to faktycznie fenomen – wypełnione po brzegi wartościami odżywczymi, a w wypiekach z czekoladą nadaje im niepowtarzalnej kremowości. Ciasto wskakuje na listę do wypieków świątecznych 🙂

    • Niestety (i stety) nie. Bardzo rzadko używam mąki kokosowej. Ona potrafi wiele zepsuć, więc u mnie w niewielu przepisach się pojawia jedynie do zagęszczenia – tylko tam gdzie nie zepsuje smaku i konsystencji 🙂

  2. jestes mistrzynia, probowalam roznych przepisow i kupilam wiele ksiazek kucharskich keto i niestety bardzo czesto mnie rozczarowywaly. Czasem byly nawet niezjadliwe. Twoje wszystkie sa pyszne i zawsze sie udaja. Dziekuje za czas jaki poswiecasz na proby i oczywiscie ze dzielisz sie tym z nami. 😘💪👍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *