Piernik Jabłkowy z Mąki Kokosowej Aromatyczne Ciasto Korzenne Jak Tradycyjne Bez Cukru Bezglutenowe Bez Laktozy

Pierwszy piernik na tym blogu z mąki kokosowej. Z jabłkami zarówno w środku jak i na już upieczonym cieście. Aromatyczny, jak tradycyjny. To pierwszy piernik z mąki kokosowej w moim wykonaniu.

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 40 g mąki kokosowej
  • 60 g budyniu czekoladowego (proszek) bez dodanego cukru (możesz dać mniej – będzie bardziej wilgotne)
  • dżem jabłkowy – ok. 200 g – można użyć śliwkowego
  • 40 g erytrytolu
  • 120 ml wody ciepłej
  • 40 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki przyprawy korzennej

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą), dodaj olej i wymieszaj aż tłuszcz się rozpuści. Dodaj dżem, wymieszaj i na koniec połącz z zółtkami jaj oraz przyprawą korzenną.
  2. Ubij białka z erytrytolem (użyłam w pudrze) na sztywno, dodaj budyń i wymieszaj.
  3. Połącz masę z pkt. 1 z puchem z pkt. 2. Dodaj proszek do pieczenia
  4. Połącz obie masy mieszając już łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Krem:

po prosztu reszta słoiczka dżemu – może być w sumie mus z jabłek jeśli zabraknie.

Polewa:

ok. 50 g czekolady gorzkiej ozpuszczonej w kąpieli wodnej połączonej z 4 łyżkami ciepłej wody – do tego dodałam 40 g mlecznej czekolady. Po połaczeniu w jednolitą masę dodałam odrobinę przyprawy korzennej i kropelki karmelowe Nicks.

1 Comments on “Piernik Jabłkowy z Mąki Kokosowej Aromatyczne Ciasto Korzenne Jak Tradycyjne Bez Cukru Bezglutenowe Bez Laktozy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *