Prościej się już nie da! Mój popisowy puszysty omlet białkowy na izolacie! Musisz go spróbować! Kluczowe są składniki, mocne ubicie białek i nierozprowadzanie ciasta po całej patelni!
Składniki:
- 2 jaja
- 20 g izolatu białkowego – u mnie francuska wanilia z Beketo
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Ubij białka na przesztywno.
2. Wyłącz mikser.
3. Dodaj żółtka i izolat. Uzywam fancuskiej wanilii od Beketo. Zamieszaj już łyżką.
4. Wyłóż na środek patelni (rozgrzanej z odrobiną oleju kokosowego) bez rozlewania.
5. Smaż na małym ogniu.
6. Przerzuć za pomocą szerokiej łopatki na drugą stronę.
Jak mocno przepuszysty to pod przykryciem chwilkę też 🙂
Kluczem jest nierozprowadzanie po całej patelni. Im wyższy tym lepszy pampuch!
Omlet jest boski, wyszedł ogromny 🙂 Dałam do niego zwykłego izolatu waniliowego, petarda
Idealny do mini torciku z mascarpone i truskawkami 🤤
Wykorzystałam go jako biszkopt do szybkiego tiramisu, boski 🥰🥰🥰
Idealny w sumie do wszystkiego, nawet sam 😁 robi się ekspresowo, a nasyci na długo 💪