Brukselka nie musi być nudna i mdła, a ochota na smak gołąbka nie musi kojarzyć się z godzinami pracy w kuchni. Sprawdź mój sposób na zdrowe i pyszne śniadanie. Mufiiny jajeczne z brukselką zapieczone z pomidorowym kremem przypomną ci smaki sprzed diety niskowęglowodanowej! Przepis jest wegeteriański, ale możesz oczywiście dodać mięsko.
Składniki:
- 150 g brukselki
- 200 g passaty pomidorowej
- 30 g cebulki
- 3 duże jaja/ 4 mniejsze
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki chrzanu w proszku
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Umyj i ugotuj brukselki do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Po przestygnięciu pokrój je, ale niezbyt drobno.
- Zmiksuj w blenderze jaja. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub jeśli masz taki mocno mielący blender z ostrzem to zmiksuj razem z jajami). Dodaj przyprawy i wrzuć pokrojone brukselki.
- Przelej do foremek (u mnie silikonowe) na muffinki najpierw staraj się brukselki w jaju – jeśli wydobędziesz wszystkie zalej jajecznym rzadkim kremem pozostawiając odrobinę miejsca (bedzie jeszcze pomidorowy sos).
- Piecz przez 10 minut w 120 stopniach z termoobiegiem (powinny się lekko zarumienić – mają być już zwarte).
- Otwórz piekarnik i nałóż na górę sos (passata z łyżką oliwy – u mnie była już z czosnkiem, ale jeśli nie masz takiej to polecam dodać czosnek) po 3 łyżeczki na muffinkę wyszło.
- Piecz jeszcze przez 10 minut.
Wyszło mi 8 muffinek.
Kcal całości ok. 503
T: 293 B: 33,5 Wn:14,6
Nie jestem fanką brukselki, ale uwielbiam gołąbki, trzeba będzie wypróbować 😁
Robiłam z kapustą zamiast brukselki- petarda