Makowiec a’la Japoński Keto Low Carb bez Laktozy i Cukru

Hit internetu już jeśli chodzi o keto makowiec. Na Instagramie jest już bardzo znany i lubiany. Moja wersja wilgotnego ciasta z makiem z czekoladową polewą. Oryginalny ma w składzie jabłka – ten jest bez jabłek, ale wcale nie ujmuje to smaku. Cały sekret to gotowany mak w mleczku kokosowym. Mleczko takie gęste (z puszki), najlepiej jak najbardziej tłuste. W połączeniu z czekoladową polewą jest niesamowicie smaczne, a kompozycja składników niepozorna!

Składniki:

  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 100 g mąki migdałowej
  • 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
  • 5 jaj
  • 50 g masła / 20 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleczko kokosowe.
  2. Wsyp mak, zmniejsz gaz i gotowuj jeszcze przez 10-15 minut mieszając. Odstaw na kilka godzin. Na koniec możesz dodać tłuszcz (masło lub olej kokosowy). Łatwo się rozpuści. Nie musi długo czekać, wystarczy aż wystygnie, ale wiadomo – im dłużej się moczy tym lepiej.
  3. Ubij białka, dodaj żółtka, mąkę migdałową i naszą masę makową, połącz na wolnych obrotach.
  4. Piecz ok. 55 minut w 150 stopniach w keksówce (moja ma 10×30 cm).

kcal bez polewy w 100 g: ok. 273,4 T: 24,5 B: 9,3 Wn: 3,7

 

7 Comments on “Makowiec a’la Japoński Keto Low Carb bez Laktozy i Cukru

  1. Potwierdzam, to najlepsze ciasto makowe, jakie zrobiłam na keto! Mak lubi grymasić, ale w tej kompozycji nie stwarza absolutnie żadnych problemów 🙂 Ciasto nie jest ciężkie, wręcz przeciwnie – bardzo puszyste, lekko wilgotne, dale przyjemne uczucie sytości.

  2. Moja córka go uwielbia, chociaż wcześniej nie lubiła makowców. Polecam dodać do ciasta z 2 jabłka 🙂

  3. Uwielbiam to ciasto 😍🍰 za każdym razem wychodzi przepyszne. Rodzina nieketo a się zajadają 😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *