Hit internetu już jeśli chodzi o keto makowiec. Na Instagramie jest już bardzo znany i lubiany. Moja wersja wilgotnego ciasta z makiem z czekoladową polewą. Oryginalny ma w składzie jabłka – ten jest bez jabłek, ale wcale nie ujmuje to smaku. Cały sekret to gotowany mak w mleczku kokosowym. Mleczko takie gęste (z puszki), najlepiej jak najbardziej tłuste. W połączeniu z czekoladową polewą jest niesamowicie smaczne, a kompozycja składników niepozorna!
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 100 g mąki migdałowej
- 150 g maku niebieskiego mielonego – może być nawet 200
- 5 jaj
- 50 g masła / 20 g oleju kokosowego
- 4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
- Zagotuj mleczko kokosowe.
- Wsyp mak, zmniejsz gaz i gotowuj jeszcze przez 10-15 minut mieszając. Odstaw na kilka godzin. Na koniec możesz dodać tłuszcz (masło lub olej kokosowy). Łatwo się rozpuści. Nie musi długo czekać, wystarczy aż wystygnie, ale wiadomo – im dłużej się moczy tym lepiej.
- Ubij białka, dodaj żółtka, mąkę migdałową i naszą masę makową, połącz na wolnych obrotach.
- Piecz ok. 55 minut w 150 stopniach w keksówce (moja ma 10×30 cm).
kcal bez polewy w 100 g: ok. 273,4 T: 24,5 B: 9,3 Wn: 3,7
Czy w którymś sklepie dostanę mak niebieski zmielony bez dodatków??
Potwierdzam, to najlepsze ciasto makowe, jakie zrobiłam na keto! Mak lubi grymasić, ale w tej kompozycji nie stwarza absolutnie żadnych problemów 🙂 Ciasto nie jest ciężkie, wręcz przeciwnie – bardzo puszyste, lekko wilgotne, dale przyjemne uczucie sytości.
Moja córka go uwielbia, chociaż wcześniej nie lubiła makowców. Polecam dodać do ciasta z 2 jabłka 🙂
Uwielbiam to ciasto 😍🍰 za każdym razem wychodzi przepyszne. Rodzina nieketo a się zajadają 😁
Pomimo, zaćmienia umysłu i dodania maku nie mielonego był pyszny ❤️
Jest pyszny. Wilgotny . Bardzo go lubie.
Dziekuje
Super smak, dodałam jeszcze różnych orzechów – cudo ♥️♥️