Kostka Kokosowa Ciasto Keto Kokosanki Lamingtony bez Cukru Czyli Fit Biszkopt w Polewie Czekoladowej w Wiórkach Kokosowych Low Carb

Ile regionów tyle nazw tego ciastka. Biszkopt z mąki bambusowej w polewie czekoladowej obtoczone w wiórkach kokosowych. Pyszne, klasyczne ciasto, jedno z najprostszych i najlepszych. Sprawdź moją wersję i oceń czy smakuje podobnie do klasycznej kostki kokosowej z mąki pszennej…a może lepiej? 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 100 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 jaja duże lub 5 mniejszych
  • szczypta proszku do pieczenia

Zamiast mąki bambusowej możesz użyć około 60-90 g mąki migdałowej. Smaczniejsze będzie jednak z błonnikiem bambusowym. Jednak błonnik bambusowy przyda się moich najlepszych przepisach.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego garnuszka  mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. * WAŻNE. Nie grzej mocno – ma się tylko rozpuścić – pilnuj, by nie sklarować tłuszczu.
  2. Odstaw masę serowo maślaną na czas ubicia białek jaj (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi przestygnąć).
  3. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  4. Dodaj żółtka jaj oraz sypkie składniki, wymieszaj.
  5. Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach lub wymieszaj łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
  6. Piecz ok. 25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy. U mnie forma 15×21 cm
  7. Wyłącz piekarnik i poczekaj aż ciasto przestygnie.

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mascarpone
  • 60 g czekolady
  • łyżka oleju mct – jeśli nie masz możesz pominąć
  • aromat waniliowy w kroplach – może być inne słodzidło, byle nie kryształ – może się nie rozpuścić

Należy rozpuścić mascarpone podgrzewając delikatnie tak jak do biszkoptu. Wyłącz palnik i wrzuć czekoladę – powinna się rozpuścić w ciepłym serku. Osłodź wedle uznania. Mct opcjonalnie.

Wykończenie:

  1. Przekrój biszkopt na kwadraty. U mnie wyszło 12 kostek.
  2. Zanurz w polewie.
  3. Obtocz w wiórkach.

 

Kcal całości ok. 2655

T: 250,5  B: 56,7 Wn: 54,3

Kcal jednej kokosanki: (wyszło 12 sztuk) ok. 221 

T: 21 B: 4,8 Wn: 4,5

 

 

4 Comments on “Kostka Kokosowa Ciasto Keto Kokosanki Lamingtony bez Cukru Czyli Fit Biszkopt w Polewie Czekoladowej w Wiórkach Kokosowych Low Carb

  1. Klasyczny biszkopcik, który nie ma prawa nie wyjść. Do tego wszystkiego najlepsza polewa czekoladowa Szefowej, zrobiona na serku mascarpone! Przecież tu sam pomysł już brzmi pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *