Ile regionów tyle nazw tego ciastka. Biszkopt z mąki bambusowej w polewie czekoladowej obtoczone w wiórkach kokosowych. Pyszne, klasyczne ciasto, jedno z najprostszych i najlepszych. Sprawdź moją wersję i oceń czy smakuje podobnie do klasycznej kostki kokosowej z mąki pszennej…a może lepiej? 🙂
Składniki na biszkopt:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 4 jaja duże lub 5 mniejszych
- szczypta proszku do pieczenia
Zamiast mąki bambusowej możesz użyć około 60-90 g mąki migdałowej. Smaczniejsze będzie jednak z błonnikiem bambusowym. Jednak błonnik bambusowy przyda się moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego garnuszka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. * WAŻNE. Nie grzej mocno – ma się tylko rozpuścić – pilnuj, by nie sklarować tłuszczu.
- Odstaw masę serowo maślaną na czas ubicia białek jaj (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi przestygnąć).
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Dodaj żółtka jaj oraz sypkie składniki, wymieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach lub wymieszaj łyżką. Dodaj proszek do pieczenia.
- Piecz ok. 25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy. U mnie forma 15×21 cm
- Wyłącz piekarnik i poczekaj aż ciasto przestygnie.
Polewa czekoladowa:
- 150 g mascarpone
- 60 g czekolady
- łyżka oleju mct – jeśli nie masz możesz pominąć
- aromat waniliowy w kroplach – może być inne słodzidło, byle nie kryształ – może się nie rozpuścić
Należy rozpuścić mascarpone podgrzewając delikatnie tak jak do biszkoptu. Wyłącz palnik i wrzuć czekoladę – powinna się rozpuścić w ciepłym serku. Osłodź wedle uznania. Mct opcjonalnie.
Wykończenie:
- Przekrój biszkopt na kwadraty. U mnie wyszło 12 kostek.
- Zanurz w polewie.
- Obtocz w wiórkach.
Kcal całości ok. 2655
T: 250,5 B: 56,7 Wn: 54,3
Kcal jednej kokosanki: (wyszło 12 sztuk) ok. 221
T: 21 B: 4,8 Wn: 4,5
Klasyczny biszkopcik, który nie ma prawa nie wyjść. Do tego wszystkiego najlepsza polewa czekoladowa Szefowej, zrobiona na serku mascarpone! Przecież tu sam pomysł już brzmi pysznie 🙂
Przepyszne polecam! Łatwe i pyszne 🙂
Pyszne 😋 polecam serdecznie
Zrobię je jak słowo daje tylko dorwe budyn😍.Pani jest genialna.Dziekujemy