Przeketo zebra! Przepis na przepuszyste dwukolorowe ciasto po mojemu!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 30 ml oleju Mct
- 40 g błonnika bambusowego
- 30 g inuliny z cykorii
- 20 g płynnego masła orzechowego – użyłam z Beketo
- 20 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 30 g kakao
- 30 g erytrytolu *lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie
- 6 jaj
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy *opcjonalnie
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone, dodaj olej, mąkę bambusową, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia i następnie dodaj jeszcze żółtka , masło orzechowe i sypkie składniki z wyjątkiem eryttrytolu i kakao i zamieszaj dokładnie. Odstaw na czas ubicia białek.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę. Połącz z masą z pkt. 1 mieszając już łyżką lub na bardzo wolnych obrotach.
- Podziel masę na dwie części i do jednej dodaj kakao.
- Nalewaj na przemian do formy lub jak tylko lubisz robiąc wzorki – każdy sposób dobry!
- Piecz około 30-35 min w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez. Poczekaj z wyciąganiem aż przestygnie. *CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD FORMY I PREFERENCJI PIEKARNIKA. Ja użyłam 2 foremek na babkę i starczyło ciasta jeszcze na kilka muffinek. Nie lej do końca jeśli używasz formy na babkę z dziurką na wylot – ciasto urośnie.
NIE WYRAŻAM ZGODY NA KOPIOWANIE PRZEPISU NA INNYCH BLOGACH LUB MIEJSCACH CZERPIĄCYCH KORZYŚCI ZE SWOJEJ „TWÓRCZOŚCI”.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Wspierassz również: zamawiając z kodem PRZEKETONOWA zamówisz użyte produkty jak błonnik bambusowy, kakao czy kropelki Nicks w ketosklep.pl
Dzięki
Obawiałam się że po ostatnich doświadczeniach nie opublikujesz. Czekam z niecierpliwością na ebooka a jeszcze lepiej na wersję papierową.