Najlepszy serniczek jaki stworzyłam! Idealny, lekki, delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach! W połączeniu z polewą czekoladową prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 60 g masła (miękkiego)
- 6 jaj
- 30 g mąki bambusowej
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 30 g erytrytolu
- 30 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie serek z miękkim masłem w temperaturze pokojowej.
- Dodaj żóltka jaj i sypkie składniki prócz erytrytolu i zmiksuj na gładki krem.
- Ubij białka ze słodzidłem na sztywno.
- Połącz delikatnie obie masy na wolnych obrotach lub łyżką.
- Przelej do foremek i piecz około 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez termoobiegu.
- Wyciągaj po przestudzeniu, najlepiej również po schłodzeniu w lodówce :).
Wyszły mi dwie babki z foremki z Pepco o srednicy 15 cm.
Polewa czekoladowa:
Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ciemna (40 g) oraz mleczna Torras (mlecznej 80 g). Dodałam krppelki karmelowe Nicks.
*Wszystkie wyżej wymienione produkty z wyjątkiem jaj i nabiału z kodem Przeketonowa kupisz taniej w ketosklep.pl 🙂
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Wygląda apetycznie 🥰 czy inuline moge pominąć?