Przepyszne pączusie z cukinii, w których nie czuć cukinii – idealny sposób na przemyt dobrych wartości odżywczych w deserku! Prosty przepis, szybka robota, a jeszcze szybciej to niestety znikają…warto pokusić się o podwójną porcję!
Składniki:
- 80 g mascarpone
- 15 g masła
- 120 g musu z cukinii
- 4 jaja
- 25 g błonnika bambusowego
- 30 g izolatu białka serwatkowego o smaku waniliowym Beketo
- 20 g erytrytolu
- 20 g inuliny z cykorii
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając oraz mieszając. Dodaj masło, odstaw.
- Obierz cukinię, zatrzyj na tarce, zblenduj na gładki mus. Połącz z masą z punktu 1, zamieszaj. Dodaj sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu oraz żółtka jaj i wymieszaj. Odstaw.
- Ubij białka jaj z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz puch z białek z masą z punktu 2 na wolnych obrotach.
- Przelej do foremek i piecz około 15 minut w 160 stopniach UWAGA! – BEZ TERMOOBIEGU 🙂 Mają lekko wyrosnąć i się zarumienić.
Wyszło mi 10 sztuk. Nie zalewamy foremek do końca – mocno rosną.
Nadziałam dżemem morelowym bez cukru.
Polewa to: oik 50 ml wody i pół łyżeczki żelatyny – po wymieszaniu połączone z ok. 80 g mascarpone. Kropelki Nicks waniliowe do smaku wedle uznania.
Klepksy z ciemnej czekolady dla dekoracji.
Sprawdź też pozostałe przepisy na pączki na blogu:
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Ciekawe, ale ja chyba spróbuję smazonych. I czekam na faworki 🙏🙏🙏