Tym razem propozycja pączków keto czekoladowych. Pyszne czekoladowe donuty pieczone – dodatkowo bezmleczne. Z owocami i chrupiącą polewą uzyskujemy efekt przeczekoladowej delicji! Puszyste, po schłodzeniu lekko chrupiące z zewnątrz lecz mięciutkie w środku!
Składniki:
- 3 duże jaja / 4 mniejsze
- 50 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 40 g czekolady najlepiej najprawdziwszej ciemnej
- 15 g mąki bambusowej
- 10 g budyniu waniliowego lub czekoladowego bez cukru (proszek)
- 30 g erytrytolu lub ksylitolu
Przygotowanie:
1. Rozpuść olej kokosowy z czekoladą i odstaw do przestudzenia.
2. Ubij na sztywno białka z erytrytolem, dodaj żółtka i pozostałe składniki, wymieszaj.
3. Przelej do foremek – u mnie silikonowe na donuty – jeśli nie masz mogą być też na muffinki – czas: około 12-15 minut 150 stopniach z termoobiegiem.
4. Odczekaj chwilę zanim wyjmiesz z piekarnika – początkowo będą miękkie – wyjmij z foremek dopiero po przestudzeniu.
Można zastąpić olej kokosowy masłem dokładnie w tej samej proporcji lub użyć mixu jeśli masz któregoś tłuszczu za mało 🙂
Fajnie jak foremki nie mają wystającego środka i da się zalać foremkę by po upieczeniu nie było dziurki na wylot – wtedy jak ja możesz włożyć tam dżem lub inny krem. Polewa to po prostu czekolada.
Wyszło mi 12 sztuk (dwie foremki)
Zrobione i zjedzone 😊 są mega dobre!! 🤤
Są obłędne, kiedyś może mi się uda zrobic z polewą bo tym razem niestety nie zdążyłam 😆😆
Takie pyszne że zanim zdążyłam zrobić zdjęcie mąż opędzlował dwa… 🙂 Super z foremki z niskim słupkiem, można wtedy dziurkę nafaszerować np domowymi powidłami śliwkowymi 🙂
Dałam 3 jajka rozmiaru L i ciasto wyszło gęste po wymieszaniu 🙁 nie było lejące, chyba niestety nie wyjdą 😭