Wersja pączków soft brownie bez laktozy! Czekoladowe donuty w wersji „mokrego brownie” już na przeketonowa.pl ! W połączeniu z dżemem i polewą to prawdziwe uniesienie dla smakoszy czekoladowych ciast! Warto poczekać z konsumpcją…choć wiem, że to trudne….ale najlepiej smakują schłodzone – następnego dnia!
Składniki:
- 200 g gęstej śmietanki kokosowej
- 100 g czekolady ciemnej
- 4 jaja (duże)
- 15 g mąki bambusowej
- 20 g erytrytolu
- 20 g inuliny
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w mleczku kokosowym delikatnie podgrzewając. Dodaj mąkę bambusową, zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem erytrytolu i białek jaj i zmiksuj na gładką masę.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Połącz obie masy na wolnych obrotach.
- Przelej do foremek i piecz ok. 18 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Przed wyjęciem poczekaj aż przestygną. Są mięciutkie.
Polewa u mnie to miks białej czekolady ze śmietanką kokosową i mascarpone – wszystko rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Można użyć innej polewy.
Użyłam 100 g białej czekolady, ok 60 g mascarpone i ok. 40 ml smietanki kokosowej. Na górze dla dekoracji odrobinę startej czekolady o smaku jagodowym.
Oooo, nowy przepis ^^ właśnie chciałam poszukać u Ciebie jednego, którego użyłam w zeszłym roku, a tutaj niespodzianka – kilka nowych przepisów! Zdecydowanie wypróbuję 🩷 Twoje przepisy ZAWSZE wychodzą.
Tak… pączusie, a masz może jakiś przepis na chruściki/faworki? 🙂