Mięciutkie, puszyste i mocno czekoladowe pączki idealne na tłusty czwartek na zdrowo! Pączki keto, bez cukru, bez glutenu – pełne smaku i przeproste w wykonaniu! Wybierz alternatywę, dzięki której możesz mieć tłusty czwartek nie tylko 27 lutego! To także wygodny sposób na porcjowanie takich dorobi jeśli liczysz kalorie!
Składniki:
- 60 g czekolady ciemnej
- 50 g masła
- 60 g śmietanki kokosowej gęstej
- 30 g błonnika bambusowego
- 4 jaja duże lub 5 mniejszych
- 40 g erytrytolu lub 30 g erytrytolu i 15 g inuliny
w środku: dżem czarna porzeczka
Przygotowanie:
- Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kokosową, zamieszaj.
- Wymieszaj czekoladową masę z sypkimi składnikami i żółtkami. Odtstaw.
- Ubij białka.
- Połącz puch z białek z masą z pozostałych składników.
- Przelej do foremek i piecz ok.18 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Polewa:
- 40 g czekolady
- 20 g śmietanki kokosowej
- 30 g masła orzechowego
- sól morska – do smaku
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z kremem kokosowym. Dodaj masło orzechowe, zamieszaj. Opcjonalnie odrobinę soli do smaku.
dla dekoracji dropsy z białej czekolady
Wyszło mi 10 sztuk.
Sprawdź też pozostałe przepisy na pączki na blogu:
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Dzień dobry, czy zamiast czekolady mogę daj mix kakao i masła? Pozdrawiam