Mięciutkie, serniczkowe oponki idealne nie tylko na tłusty czwartek. Skład podobny do moich ostatnich placuszków z ricotty. Proporcje nieco zmienione dla zachowania formy donutów. Przepyszne! Jeśli lubisz puszyste serniczki to na pewno Ci posmakują!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 50 g masła (miękkiego)
- 4 duże jaj lub 5 mniejszych
- 30 g mąki bambusowej
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 20 g erytrytolu
- 20 g inuliny
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie serek z masłem, dodaj żółtka i jeszcze raz zamieszaj.
- Dodaj żóltka oraz sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu i zmiksuj na gładki krem.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połaćz obie masy na niskich obrotach.
- Przelej do foremek i piecz około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 80 g białej czekolady
- 60 g jagód
- 50 ml wrzątku
Rozpuściłam wszystko w kąpieli wodnej, następnie zblendowałam. Użyłam jagód kamczackich.
Sprawdź też pozostałe przepisy na pączki na blogu:
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.