Mięciutkie, serniczkowe oponki idealne nie tylko na tłusty czwartek. Skład podobny do moich ostatnich placuszków z ricotty. Proporcje nieco zmienione dla zachowania formy donutów. Przepyszne! Jeśli lubisz puszyste serniczki to na pewno Ci posmakują!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 50 g masła (miękkiego)
- 4 duże jaj lub 5 mniejszych
- 30 g mąki bambusowej
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 20 g erytrytolu
- 20 g inuliny
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie serek z masłem, dodaj żółtka i jeszcze raz zamieszaj.
- Dodaj żóltka oraz sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu i zmiksuj na gładki krem.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połaćz obie masy na niskich obrotach.
- Przelej do foremek i piecz około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 80 g białej czekolady
- 60 g jagód
- 50 ml wrzątku
Rozpuściłam wszystko w kąpieli wodnej, następnie zblendowałam. Użyłam jagód kamczackich.
Sprawdź pozostałe 21 przepisów na pączki: