Keto Mazurek Kruche Ciasto na Spód do Mazurka i nie tylko na Wielkanoc

Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie robiłam mazurka – ani na keto, ani przed keto. Nawet nie jadłam takiego ciasta. Wzorując się tym co widziałam po prostu stworzyłam coś podobnego – mam nadzieję, że jest zbliżone do oryginału. Jeśli to nie o to chodziło to mnie poprawcie 🙂

Kruche ciasto:

Składniki:

  • 50 g masła
  • Szklanka mąki migdałowej
  • 40 g słodzika
  • 3 żółtka
  1. Masło rozpuść i połączycz wszystkie składniki.
  2. Wyłóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach 15 minut z termoobiegiem. Wyciągnęłam na boki jak to w mazurku – jest plastyczne, więc nie będziesz mieć z tyym problemu.

Krem 1:

  • 150 g mascarpone
  • 100 g masła orzechowego
  • sól morska do smaku
  • aromat karmelowy wedle uznania

Rozpuść mascarpone z kremem orzechowym, by połączyć w jednolitą masę podgrzewając na małym ogniu – mieszając nieustannie.

Po wyjęciu ciasta i po całkowitym przestudzeniu wyłóż karmel z masła orzechowego – wstaw do lodówki – ma zgęstnieć. Warstwa numer 3: Następnie posmaruj kwaśnym dżemem lub frużeliną – u mnie czarna porzeczka.

Warstwa numer 4:

  • 100 g mascarpone
  • 40 g tłuszczu kakaowego – jeśli nie masz to pomiń tę warstwę

Rozpuszczamy podgrzewając delikatnie i mieszając – do tego też dałam odrobinę aromatu karmelowego. Wyszedł krem a’la biała czekolada. Po wylaniu na dżem również wstaw do lodówki, by odrobinę stwardniało – nie chcemy by się warstwy zmieszały.

Warstwa numer 5:
  • 50 g masła
  • 50 g masła orzechowego

Tak samo – pogrzej – ale włóż do tego samego rondelka, by wydobyć smak po tłuszczu kakaowym 🙂

Po ostatniej warstwie również wstaw do lodówki.

Kleksy z czekolady dla dekoracji.

WAŻNE! Ciasto kruche musi całkowicie wystygnąć przed polewaniem kremami – inaczej zaczną wsiąkać i ciasto już nie będzie miało kruchego spodu.

Możesz dać inne owoce – ważne by nie były zbyt słodkie – jest to przełamanie słodyczy z orzechów i nabiału.

Możesz do ostatniej warstwy dać czekoladę.

Oczywiście jeśli macie inne sprawdzone kremy to można wykorzystać przepis na kruche po prostu 🙂 .

Sprawdź też przepis na babkę i serniczek 🙂

Babka Cytrynowa Keto Przepis nie Tylko na Wielkanoc Low Carb Mało Kalorii
Przepis na Fit Sernik z Jogurtu Greckiego Jak Chmurka

7 Comments on “Keto Mazurek Kruche Ciasto na Spód do Mazurka i nie tylko na Wielkanoc

  1. Zrobiłam mazurek wielkanocny na kruchym cieście, na podstawie w/wym. przepisu. Trzymałam się dokładnie podanych produktów i proporcji. Nie stosowałam tylko zapachu karmelowego, bo nie mam. Wyszedł rewelacyjny, bez jakichkolwiek problemów. Jedynie tyle, że był dość cienki. Być może popełniłam błąd w wymiarze foremki ( miałam 24/17 cm ). Może powinna być ciut mniejsza. Mimo to mazurek nie łamał się, nie kruszył. Ekstra, bardzo smaczny, polecam wszystkim nie tylko na keto diecie.

  2. Zrobiłam bez warstwy 4, ale i tak wyszedł pyszny 🙂 jako warstwę 3 dałam dżem truskawkowy bez cukru. Goście mówili, że lepszy niż klasyczny, polecam 😀

  3. Zrobiłam ten Mazurek na Święta i powiem, że jak z przepisów keto najczęściej nie wychodzi to czego bym się spodziewała tak ten Mazurek przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jeden z najlepszych keto słodyczy jakie do tej pory jadłam, jeśli nie najlepszy. Pochłonęliśmy go z mężem w dwa dni 😆 Polecam wypróbować. Ja na pewno będę robić nie tylko od święta 😀

  4. Wprawdzie brakło mi czasu i pojemności żołądka na święta, więc go nie zrobiłam, ale wrzucę tego mazurka na tapet w okolicy weekendu majowego. Wszystko zdaje się tu pasować – kruchy spód, lekka kwaskowość spowodowana obecnością owoców, a zwieńczeniem jest warstwa z masła orzechowego, uwielbiam!

  5. Rewwlacyn y spód kruchy 🙂
    Na podstawie tego epzepisu upiekła.mazurka – zostal okrzyknięty najsmaczniejszym.ciastem w te święta:)
    Dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *