Keto Karpatka Bezglutenowa Ciasto Parzone Bez Cukru Mąka Bambusowa Przepis Low Carb

 Wiele było prób ciasta na karpatkę, w którym wyrosły mi bąble jakkolwiek. Nie ma wiele fal na mojej, bo piekarnik obecnie nie ma termoobiegu – sądzę, że pewnie by wiele ułatwił! Tak czy siak w smaku rewelacja! Godne zastępstwo na keto karpatki!

Składniki na ciasto:

  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 40 g mąki bambusowej
  • 80 g budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 6 jaj + 2 białka
  • 40 g erytrytolu – mniej lub więcej jeśli potrzebujesz
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 200 g mascarpone
  • 700 g śmietanki 36 gęstej
  • 100 g masła *miękkiego
  • aromat waniliowy
  • *opcjonalnie mleczko kokosowe w proszku do smaku (wszędzie bym je dawała w sumie odkąd znam – na górze ten puder to też mleczko kokosowe w proszku) jeśli chcesz uzyskać smak rafaello  ok. 100 g wystarczy – można jeszcze zetrzeć troszkę białej czekolady 🙂

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do rondelka, zagotuj, umieść masło i mieszaj aż się rozpuści.
  2. Wsyp błonnik bambusowy, wymieszaj dokładnie, następnie dodaj budyń, zamiesza i odstaw do przestudzenia.
  3. Dodaj jaja *5 całych – 2 białka, erytrytol i wymieszaj. Na koniec oczywiście proszek do pieczenia. Ciasto jest rzadkie.
  4. Połowę ciasta przelej do blaszki wyłożonej papierem i piecz około 25-30 minut – lekko się zarumieni – w 150 stopniach z termoobiegiem *ja piekłam w 170 bez termoobiegu – fal było mało. Następnie upiecz drugi placek.

Krem:

  1. Zmiksuj samo miękkie masło na gładki krem, dodaj mascarpone i zblenduj raz jeszcze. Na koniec połącz ze śmietanką i opcjonalnymi dodatkami jw.

Sprawdź też podobne przepisy:

Biszkopt z kremem Kremówka Soft
Ciasto Kremówka jak Napoleonka

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *