Ciasto na słono, które wyszło od mistrzowskiej chałki. Ja to polewam jeszcze oliwą i zjadam na śniadanie. Mega proste i wygodne jedzenie na wyjazd, do pracy, do szkoły czy też na piknik! Może być dodatkiem lub pełnowartościowym posiłkiem. Krem możesz wymienić na inny jeśli chcesz.
Składniki na foremkę o wymiarze 15×19 cm:
- 4 duże jaja
- 100 g mascarpone
- 40- 50 g masła klarowanego
- 20-30 g mąki bambusowej
- 2-3 łyżki oliwy
- 20 g skrobi kukurydzianej
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone mieszając i podgrzewając. Wyłącz kuchenkę i dodaj masło klarowane i wymieszaj. Odstaw.
- Ubij białka na sztywno. Dodaj żółtka oraz pozostałe składniki.
- Wylej masę i ułóż przestudzone pesto lub piecz samo jeśli chcesz bez dodatków (przepis na krem szpinakowy poniżej) i piecz około 20-25 minut 1 150 stopniach z termo obiegiem.
Krem/Pesto szpinakowe:
- 300 g szpinaku świeżego
- 3 ząbki czosnki
- 3 łyżki oliwy
- 150 g serka śmietankowego w stylu philadelphia
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Podsmaż na olIwie szpinak, jeśli już będzie mokry dodaj serek, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Ja zblendowałam na krem, ponieważ mam aparat ortodontyczny – nie musisz tego robić, ale polecam.
Omg… jak to wyglada!😍
Mega przepis na wynos! Uwielbiam szpinak i na dodatek swietnoe wygląda ❤️ jak zawsze PRZEpyszne!
Świetny przepis! Użyłam troszkę większej blaszki i wyszła pyszna foccacia, krem szpinakowy podałam osobno jako dodatek.