Budyń – słodki kremowy deser, który kojarzymy z gotowaniem mleka i zagęszczaniem skrobią. Na keto nie musisz tego robić. Można uzyskać smak budyniu używając prostych składników bez zbędnych dodatków. Jest bardziej kaloryczny niż tradycyjny, ale w pełni ketogeniczny i energetyczny.
Składniki:
- 80 g mascarpone
- 30 g masła
- 30 g masła orzechowego – dowolny smak / lub tyle samo czekolady / lub miks!
- Kilka ziarenek soli morskiej jeśli robisz z orzechami – będzie pasować
- opcjonalnie kruszone orzeszki – na keto fajne będą pekany, macadamia czy włoskie
- Opcjonalnie dosładzamy – ja nie słodzę budyniu 🙂
Przygotowanie:
- Do rondelka przełóż mascarpone i na małym ogniu mieszając rozpuść serek i podgrzej tak jak lubisz mniej lub bardziej.
- Wyłącz kuchenkę i dodaj masło – mieszaj – rozpuści się bez problemu w ciepłym serku.
- Na koniec masło orzechowe i sól +/słodzik / czekolada. Jeśli się nie rozpuści to podgrzej jeszcze chwilę.
Proporcje mogą być inne, można się bawić . Jeśli liczysz kalorie to wiesz ile czego możesz dodać. U mnie mniej więcej taka proporcja masła do mascarpone jest zwykle.
Zamiast masła orzechowego możesz dać dwie kostki czekolady lub owoce…stwórz własną wariację smakową! Ważna jest baza – mascarpone i masło ! Tak! To połączenie ma smak budyniu.
Baza z masła i mascarpone ma ok. 539 kcal
T: 56,8 B: 3 Wn: 0
Taki budyń to też świetny krem do naleśników lub gofrów:
Opcja bez laktozy:
Jeśli nie możdesz nabiału to mleczko kokosowe z puszki – lub z kartonika, ale gęste i pełnotłuste – nie musz nic dodawać poza czekoladą lub masłem orzechowym – tutaj też nie ma złych proprcji. Przygotowanie wygląda tak samo – jeśli chcesz możesz zagęścić odrobiną gumy guar lub mleczka kokosowego w proszku 🙂 . Możesz dodać łyżeczkę budyniu w proszku do zagęszczenia – to niewiele węglowodanów. Odrobina mąki kokosowej, ale dosłownie łyżka na 200 g mleczka da efekt kaszy manny i nie wiem czy lubisz – ale też się nada. Bardziej neutralny smak i opcję do zagęszczenia będzie stanowić także łyżka błonnika bambusowego.
Propozycja – przepis na keto budyń bez laktozy:
- 200 g mleczka kokosowego gęstego
- łyżka kakao
- dwie łyżkki tłuszczu kakaowego
- kopiata łyżka błonnika bambusowego
- pół łyżeczki gumy guar
- słodzidło wedle uznania
Jeśli nie masz tłuszczu kakaowego możesz dać pasek czekolady bez cukru. Możesz pominąć kakao i dać na przykład dwie łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie wygląda dokładnie tak samo jak budyniu wyżej, ale muszisz zblendować składniki, by się połączyły w gładki krem – szczególnie jeśli użuywasz kakao w proszku.
Jeśli nie potrzebujesz gęstości możesz po prostu rozpuścić czekoladę w mleczku kokosowym.
A jeśli nie przeszkadza ci posmak kokosa możesz użyć do zagęszczenia mleczka kokosowego w proszku. Bez tego i tak nie poczujesz kokosa – mleczko kokosowe łatwo przyjmie czekoladowy smak.
Uwielbiam twoje przepisy!
o mniam! ten drugi przepis warto wypróbować 😀
Budyń wleciał dzisiaj na śniadanko do pracy. Bardzo smaczny😋😋 a jaki syty👌👌🥰🥰
Budyń zrobiony ostatnio do słoiczka do pracy spisał się fantastycznie, po dodaniu orzechów i kawałków gorzkiej czekolady zaspokoił głód na ponad 5 godzin 🙂
Muszę znowu zrobić bo jest przepyszny i szybki;) a ostatnio wstyd się przyznać ale wleciał Winiary bo zapomniałam o tej dobroci…🤭🤣