Keto Biszkopciki Paryskie

Biszkopciki z kremem śmietankowym i dżemem truskawkowym.

Banalnie proste i szybkie ciasteczka. Może nie są tak równiutkie jak oryginalne ciastka z Biedronki, ale są pyszne, a ich zrobienie to jakieś 20 minut.

Składniki (na jedną blaszkę)

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło – u mnie to erytrytol

Przygotowanie:

  • oddzielamy białka od żółtek
  • do białek dodajemy szyptpę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka
  • wyłączamy mikser i wsypujemy mąkę delikatnie mieszając
  • wylewamy na blaszkę
  • pieczemy 12 minut w 145 stopniach, termoobieg

Krem:

  • serek mascarpone
  • śmietana 36%
  • erytrol do smaku

Ubijamy śmietanę i łączymy z mascarpone, proporcje mniej więcej 1:1. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ale też rzadka.

Składanie ciastek:

  1. Bierzemy dwa biszkoptowe języczki
  2. Smarujemy masą płaskie strony tworząc rowek na dżem
  3. Serce to dżemik truskawkowy bez cukru

Najlepiej schłodzić w lodówce 🙂

4 Comments on “Keto Biszkopciki Paryskie

  1. Wyszły super, zamiast mąki migdałowej dałam błonnik bambusowy w takiej samej ilości (po konsultacji z Przeketonową) i wyszły przepyszne. Robią się szybciutko i równie szybko znikają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *