Biszkopciki z kremem śmietankowym i dżemem truskawkowym.
Banalnie proste i szybkie ciasteczka. Może nie są tak równiutkie jak oryginalne ciastka z Biedronki, ale są pyszne, a ich zrobienie to jakieś 20 minut.
Składniki (na jedną blaszkę)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- opcjonalnie słodzidło – u mnie to erytrytol
Przygotowanie:
- oddzielamy białka od żółtek
- do białek dodajemy szyptpę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka
- wyłączamy mikser i wsypujemy mąkę delikatnie mieszając
- wylewamy na blaszkę
- pieczemy 12 minut w 145 stopniach, termoobieg
Krem:
- serek mascarpone
- śmietana 36%
- erytrol do smaku
Ubijamy śmietanę i łączymy z mascarpone, proporcje mniej więcej 1:1. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ale też rzadka.
Składanie ciastek:
- Bierzemy dwa biszkoptowe języczki
- Smarujemy masą płaskie strony tworząc rowek na dżem
- Serce to dżemik truskawkowy bez cukru
Najlepiej schłodzić w lodówce 🙂
Muszę zapisać przepis i je zrobić , wyglądają pysznie 😍
O jeju jakie pyszności 😍
Wyszły super, zamiast mąki migdałowej dałam błonnik bambusowy w takiej samej ilości (po konsultacji z Przeketonową) i wyszły przepyszne. Robią się szybciutko i równie szybko znikają
Wyszły przepyszne! Moim zdaniem lepsze niż te ze sklepu.