Zaskocz swoich bliskich na Wielkanoc i nie tylko i zrób własne jajka czekoladowe odchudzone o cukier! Bardzo proste w wykonaniu, a jakże pyszne! Ręczna robota, prawdziwe rękodzieło, które docenią najbardziej wymagający smakosze!
Jajeczka czekoladowe trufle czekoladowe
Składniki:
- 150 g mascarpone
- 60 g czekolady
- 80 g izolatu białka o smaku naturalnym
- Reszta czekolady czyli 40 g do polewy
- Opcjonalnie słodzidło. Dałam krople karmelowe
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy mascarpone z czekoladą łącząc w jednolity krem.
2. Dodajemy białko, mieszamy. Użyłam smak naturalny.
3. Dosładzamy wędle uznania.
4. Używamy foremek lub czekamy aż odrobinę zgęstnieje w lodówce i za pomocą dwóch łyżeczek kulamy kulki.
5. Polewamy lub obtaczamy w reszcie czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 🙂
Wyszło mi 15 kuleczek.
To jest tak proste, a tak pyszne! Znika w sekundę 🙂