Prawdziwa bomba odżywcza. Jaja bogate w minerały i wartości odżywcze, suszone pomidory z dużą dawką witaminy C i doprawione subtelną pikanterią rzodkiewki. Pyszne i zdrowe śniadanie czy kolacja – a i jako szybki obiad też uwielbiam. Mówi to jeszcze do niedawna antyfanka suszonych pomidórów 🙂 Polecam!
Składniki (2 porcje):
- 7 jaj
- 70 g pomidorów suszonych
- 70 g rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy spod pomidorów
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj, obierz. Przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Do blendera wrzuć żółtka, majonez, oliwę, przyprawy i warzywa – zmiksuj na krem.
- Wstaw krem na trochę do lodówki – by odrobinę zgęstniał i potem nadziej.
Polecam jeść z bukietem rukoli lub innej zieleniny. Rzodkiewka idealnie komponuje się z jajami, majonezem i suszonymi pomidorami. Coś idealnego dla tych, którzy lubią wyważoną nutkę ostrości (moim zdaniem rzodkiewka taka jest), ale nie lubią cebuli. Pycha!
Kcal całości ok. 1143
T: 98,6 B: 46,3 Wn: 9
jedna porcja: ok. 571,5
T: 49,3 B: 26,2 Wn: 4,5
Będę robić 🥰 Z jajeczek od własnych szczęśliwych kurek☺️
Faszerowane jaja to idealny pomysł na śniadanie! Z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam, muszą być pyszne 🙂
Uwielbiam to połączenie smaku jajka z pomidorem suszonym! Mega proste a jakie pyszne i ciekawe. Koleżanki w pracy chwaliły 😊