To przepyszne ciasto na wzór biszkoptu lecz wilgotne i rozpływające się w ustach jak chmurka. W przeciwieństwie do biszkoptu nie jest suche lecz wilgotne. Mi bardzo smakuje! Minimum składników, maksimum smaku – lekkie ciacho idealne na letnie śniadanie!
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 70 g izolatu białka kokosowego – równie smaczne będzie z waniliowym. Używam Beketo.
- 40 g erytrytolu (mniej/więcej jak lubisz)
- 4 łyżki napoju roślinnego – dałam sojowy – może być migdałowy czy kokosowy
dodatkowo: dżem jagodowy bez cukru lub jagody (mogą być też inne owoce – byle nie mrożone)
Przygotowanie:
1. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
2. Dodaj żółtka i izolat. Połącz na niskich obrotach.
3. Dodaj mleko roślinne, wymieszaj.
4. Piecz około 24 minuty w 150 stopniach z termoobiegiem.
5. Wyjmij nie wyłączając piekarnika .
6. Poczekaj parę minut aż przestygnie.
7. Zdejmij skórkę.
8. Ułóż dżem jagodowy lub owoce jeśli masz (ale nie mrożone).
9. Piecz jeszcze przez 12 minut.
10. Opcjonalnie zetrzyj 3 orzechy makadamia na górę jak ja (lub więcej)
Jeśli chcesz by było mniej wilgotne i bardziej biszkoptowe pomiń dodatek napoju roślinnego.
O kurczę, wyglada obłędnie! Do zrobienia absolutnie❤️
Jak każde jedno – obłęd 🥰👏
O super, uwielbiam jagody i nieskomplikowane przepisy. Jak zwykle kusisz 😁😘
Będę robić, izolat w końcu zamówiłam! Bo już w tylu przepisach widziałam, które chciałam wypróbować że musiałam 🙂
Musze wreszcie zamówić ten izolat BeKeto, wydaje się idealnie pasować do wszelkich leciutkich wypieków. Marzy mi się w końcu jakaś chmurka, zmęczyły mnie zakalce po innych izolatach 😀