Jabłecznik Bezglutenowy Ciasto Miękkie Jak Bułka Keto Przepis Bez Cukru Low Carb Bez Laktozy

Mięciutkie, puszyste ciasto bezglutenowe z jabłkami. Nie uwierzą, że to keto! Można używać innych owoców, polać lukrem itp. Proste składniki i wykonanie. Tym razem coś dla antyfanów mąki bambusowej. Idealne ciasto keto na święta i nie tylko od święta! To nic innego jak lekko zmodyfikowany przepis na mój najlepszy jak do tej pory biszkopt!

Składniki:

  • 6 jaj
  • 50 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 50 g mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki erytrytolu

+ mus z 2 dużych jabłek lub dżem – mogą być inne owoce

 

forma u mnie: 15×25 cm

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
  2. Dodaj budyń i wymieszaj dokładnie.
  3. Wyłącz mikser i dodaj mąke migdałową wraz z żółtkami.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem 3/4 masy i ułóż mus/ dżem z jabłek delikatnie łyżeczką *tak, by nie spadlo na dno ciasta – nie za dużo. Następnie przykryj resztą masy.
  5. Piecz około  20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *