Mięciutkie, puszyste ciasto bezglutenowe z jabłkami. Nie uwierzą, że to keto! Można używać innych owoców, polać lukrem itp. Proste składniki i wykonanie. Tym razem coś dla antyfanów mąki bambusowej. Idealne ciasto keto na święta i nie tylko od święta! To nic innego jak lekko zmodyfikowany przepis na mój najlepszy jak do tej pory biszkopt!
Składniki:
- 6 jaj
- 50 g budyniu waniliowego bez cukru
- 50 g mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki erytrytolu
+ mus z 2 dużych jabłek lub dżem – mogą być inne owoce
forma u mnie: 15×25 cm
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Dodaj budyń i wymieszaj dokładnie.
- Wyłącz mikser i dodaj mąke migdałową wraz z żółtkami.
- Przelej do formy wyłożonej papierem 3/4 masy i ułóż mus/ dżem z jabłek delikatnie łyżeczką *tak, by nie spadlo na dno ciasta – nie za dużo. Następnie przykryj resztą masy.
- Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.