Foccacia Bezglutenowa Przepis na Prosty Chlebek Keto Low Carb z Sosem Pomidorowym Typu Włoskiego Dwie Wersje

Przy ostatnich ładowniach węglowodanowych próbowałam sobie foccaci i bardzo mi to posmakowało. Postanowiłam stworzyć coś podobnego choć oczywiście do oryginału daleko – to są zupełnie inne składniki. Tak czy siak bardzo pyszne – szczególnie pierwsza wersja – mega proste – minium składników i błyskawiczne przygotowanie.

 

Białkowa Foccacia – idealna zarówno pod adaptację jak i pod redukcję.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 40 g izolatu białkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z solą na sztywno, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
  2. Piecz około 7-10 minut – aż góra będzie zwarta.
  3.  Otwórz piekarnik i daj połowę sosu (przepis niżej) na całą powierzchnię ciasta.
  4. Piecz 4 minuty i dajemy resztę sosu i piecz jeszcze 4 minuty – sos ma być przyklejony – ale nie spal!
  5. Po wyjęciu polałam jeszcze odrobiną sosu z pomidorów i oliwą.

Sos:

  • 6 łyżek sosu pomidorowego / ketchupu bez cukru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprzu

Wymieszaj razem wszystkie składniki (ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oczywiście)

 

Nie chrupie jak oryginalna – ma bardziej puszystą konsystencję, ale jak dla mnie – pycha!

 

Przepis numer dwa – to lekko zmodyfikowana chałka:

Składniki: 

  • 5 białek jaj
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki bambusowej
  • łyżka siemienia lnianego mielonego (można pominąć)
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g mascarpone

Przygotowanie:

  1. Rozpuść mascarpone podgrzewając i odstaw do przestudzenia.
  2. Połącz wszystkie składniki i odstaw na około 15 minut (jeśli bez siemienia to nie trzeba). Wylej do formy wyłożonej papierem.
  3. Piecz podobnie jak wyżej z tym, że na początku przed około 20-25 minut.
  4. Sos jak wyżej.

Druga wersja jest nieco bardziej sucha, mniej „bułkowata”, ale też dobre!

4 Comments on “Foccacia Bezglutenowa Przepis na Prosty Chlebek Keto Low Carb z Sosem Pomidorowym Typu Włoskiego Dwie Wersje

  1. Czy w tej wersji z drożdżami, czuć to ciacho jakby było drożdżowe, czy one faktycznie spulchniają ciasto?

  2. P-Y-S-Z-N-A wersja z białkiem 🤩 mega mega mega, moje nowe uzależnienie jako dodatek do śniadań 🤭 wszamalam jeszcze cieplutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *