Może nie jest skąpany czekoladową polewą, ale zapewniam, że ten deser spodoba się nawet najbardziej wymagającym słodyczowym łasuchom. Moja wersja jest mega prosta i pełna zdrowego błonnika, którego nie dostarczy Ci żaden gotowy orzechowy batonik! Budyniowe nadzienie o smaku orzechowym w objęciach czekoladowej kruszonki z dodatkiem soli morskiej zaspokoi potrzebę na słodkie w zdrowszy sposób.
Spód i góra to czekoladową kruszonką, ale taka mało krusząca się:
- 100 g czekolady
- 100 g mąki migdałowej
- jeśli będzie zbyt gęste (zależy od czekolady) dodaj odrobinę oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z mielonymi migdałami.
- Pół poszło na blaszkę – uklepałam i na to krem:
- 120 g mascarpone i 80 g masła orzechowego -> rozpuść najpierw mascarpone na małym ogniu doprowadzając do kremowej konsystencji – połącz z masłem orzechowym w krem. Dodaj kilka ziaren soli morskiej, by podkręcić smaki.
- Sypnęłam garść orzechów ziemnych na to po czym posypałam resztę kruszonki i uklepałam ręsztę czekoladowej kruszonki z mąki migdałowej.
Blaszka oczywiście wyłożona papierem do pieczenia, którym możesz pomóc sobie uklepać fajnie czekoladowo migdałowy spód i górę. Jak zaczniesz dociskać łapkami przez papier to będzie ci łatwiej zrobić równą warstwę na dole i na górze. A nawet jak nie pokryjesz dokładnie i będą prześwity orzechowego kremu lub orzechów to też nie będzie źle wyglądać. Możesz jeszcze polać czekoladą górę.
kcal. ok 516 w 100 g (całość ma ok. 460 g)
T: 46,32 B: 15,41 Wn: 7,27
prawie 9 g błonnika w 100 g 🙂
Jakiego rozmiaru blaszki użyć?
mniej więcej 10×15 cm 🙂 może max 15×15 cm – zmniejszałam formę wykładając zbyt dużą przestrzeńn pudełkiem herbaty
Klasyk, który gości u mnie w domu najczęściej, najwspanialszy snickers keto! Tutaj gra wszystko – spód, masa orzechowa, chrupkość orzechów i przyjemna ciężkość całego deseru. Uwielbiam ponad wszystko!
Bardzo smaczny ten snickers
Bardzo smaczny ten snicers
Był przepyszny . ! 🥰🥰
Dzis robiłam w tortownicy 17cm,wyszło super. Bardzo smaczne, można jeść i jeść ☺️