Fit Serniczki z Owocami – Lekkie i Pyszne Muffinki z Serka

Przepis na muffinki z serka z porzeczkami – możesz użyć innych owoców. Waniliowe, lekkie, słodkie, ale bardzo niskokaloryczne i przede wszystkim niskowęglowodanowe. Doskonałe na śniadanie, deser do kawki czy drugie śniadanie na słodko. Makro doskonałe na keto adaptację, ale też dla osób nie będących na diecie keto – są bardzo fit!

 

Składniki:

  • Pół szklanki mąki kokosowej
  • Pół szklanki ciepłej (ale nie wrzątek) wody
  • 3 jaja
  • 40 g (możesz mniej lub więcej) słodzidła u mnie erytrytol
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia (1 opakowanie „Twoj Smak”)
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • opcjonalnie szczypta proszku do pieczenia. nie trzeba
  • oczywiście owoce – daj jakie lubisz – na adaptacji do diety ketogenicznej polecam borówki, porzeczki, truskawki, maliny
  •  

Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę kokosową do miseczki i zalej ciepłą wodą, zamieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

3. Przelej do foremek i wrzuć owoce.

4. Piecz 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem w foremkach do muffinek.

Ciasto jest rzadkie. Nie lej do pełna, bo delikatnie się podniosą i owoce puszczą soki – nie chcemy by ciasto uciekło poza foremki 🙂 . Możesz też zrobić jako ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ważna uwaga – jeśli ciasto będzie gęste to dolej ciut więcej wody, ponieważ jeśli chodzi o mąkę kokosową to makro może być różne w zależności od metody pozyskiwania. Pisałam o tym we wpisie o mąkach.

Całość ma ok. 570 g (makro bez owoców – zależy od ilości i rodzaju)

Kcal w 100 g ok: 170

T: 12,42 B: 8,18 Wn: 1

16 Comments on “Fit Serniczki z Owocami – Lekkie i Pyszne Muffinki z Serka

  1. Wyskoczył mi wczoraj przepis – akurat na słodki dodatek po obiedzie 🙂
    Zrobiłam z truskawkami, dałam mnie erytrolu (30g), było wystarczająco słodkie.

  2. Serek philadefia ma dla mnie słony posmak. Jaki inny się sprawdzi?
    Na śniadanko do kawki bym wszamała…. 😋

  3. Czy one mają konsystencję sernika? Mam w domu sernikowego skrytożercę, więc muszę wypróbować ten przepis.

  4. Wyglądają rewelacyjnie, przepis zapisuje i wykorzystam w najbliższym czasie 😉

  5. czy tylko ja musiałam dodać szklankę wody do mąki? bo pierwszą połowę szklanki mąka od razu wchłonęła i zrobiła się kruszonka…

    • Wiesz co mąki mają różne makro – szczególnie mąka kokosowa, która pozyskiwana jest na dwa sposoby – metodą suchą i mokrą w zależności od tego czy jest produktem ubocznym z pozyskania mleczka kokosowego lub oleju. Dziękuję za ten komentarz i faktycznie dopiszę, by dolać wody jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta. To bardzo ważne w przypadku mąki kokosowej. Przepraszam oczywiście za niedociągnięcia 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *