Fit Pączki Czekoladowe Double Choco z Kremem Pieczone Keto Tłusty Czwartek Przepis bez Cukru bez Laktozy Low Carb Niskowęglowodanowe

Bardzo proste, mięciutkie, lekkie fit pączki czekoladowe. Coś dla tych, którzy nie mogą mlecznych produktów. Puszyste brownie i kremowa polewa, która jest lekko kremowa/musowa. Jeszcze jedna propozycja na zdrowy tłusty czwartek…ale nie tylko – te donuty są również wręcz romantycznym deserem na walentynki! Rozpływające się w ustach, podwójnie czekoladowe pączusie!

 

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 400 g mleczka kokosowego z puszki wraz z wodną częścią (cała puszka)
  • 80 g czekolady (u mnie ciemna słodzona erytrytolem)
  • 4 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła (lub więcej/mniej do smaku)
  • 2 łyżki kakao (możesz pominąć jeśli może być jaśniejsze – będzie już mocno czekoladowy i tak)
  • 20 g mąki bambusowej
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek) może być też czekoladowy smak / możed być też izolat białka serwatkowego

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleczko kokosowe tak by dało się w nim rozpuścić czekoladę i kakao. Odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij białka z erytrytolem.
  3.  Dodaj żółtka do ubitych białek, budyń i błonnik bambusowy i powoli mieszając wlej krem 2/3 kremu czekoladowego (1/3 zostaw do polewy – odstaw do lodówki – sam zgęstnieje wystarczająco).
  4.  Przelej do foremek silikonowych i piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  5. Na przestudzone donuty wylej resztę kremu. Użyłam czekolady z pomarańczą i dla pokręcenia aromatów i dekoracji dałam na górę startą skórkę z mandarynki. Polewę dosłodziłam syropem karmelowym Good Good.

 

 

15 Comments on “Fit Pączki Czekoladowe Double Choco z Kremem Pieczone Keto Tłusty Czwartek Przepis bez Cukru bez Laktozy Low Carb Niskowęglowodanowe

  1. Wyglądają pysznie i zapewne smakują jeszcze lepiej. Dziękuję, że podzieliłaś się z nami tym przepisem, z pewnością skorzystam. Pozdrawiam❤️

  2. Są przepyszne,znikają nawet bez polewy,są tak delikatne i mięciutkie że smakują najbardziej wybrednym, rozpływają się w ustach.

  3. Wyglądają i na pewno smakują obłędnie🤤 nie mogę się zdecydować, które zrobić na tłusty czwartek 🤣 chyba będę sobie robiła co tydzień każde po kolei 😁

  4. W tych jestem zakochana! Przebijają nawet moje ulubione oreo!!!
    🫠🫠🫠

  5. O mamuniu jakie dobre, mój blad numer 1 to nie wysmarowana olejem kokosowym foremka, ale przy drugiej porcji juz posmarowałam. Wychodzi z przepisu około 20szt u mnie 6cm donatow. Polewa mi nie siadła więc nie polewałam. Córka lat 11 wykrada je do szkoły i częstuje, a jej koleżanki proszą o przepis. Reszta polewy służy jako wsad do mleka i mamy gorąca czekoladę podobno najlepsza jaką piły moje córki.

  6. Dodam jeszcze, że mają konsystencję mięciutkiego brownie, bardzo delikatne. Trzeba z nimi ostrożnie. Polecam zatem silikonowe foremki do donatow, bo one są elastyczne przy wyciąganiu. Kupiłam na allegro formy po 6 pączków o średnicy chyba 6,5cm. Obie formy kładę na blaszce jednej i piekę. Pączusie przechowuje w pudełku w lodówce.

  7. Pyszności!!! <3 Ale do polewy dodałam trochę słodzika, dla mnie zbyt wytrawna. 🙂

  8. Ciastka wyszły puszyste tylko dlaczego nie chciały mi wyjść z formy ? Przy wyciąganiu rozwalały się 😔

    • Ciężko powiedzieć – może być wina konkretnego składnika. U mnie wychodziły ładnie. Możesz napisać priv jakich składników użyłaś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *