Przepis na przepyszny krem a’la Nutella z dobrym składem, który zrobisz samodzielnie w kilka minut. Niskokaloryczna, bez laktozy, bez cukru – idealna! Doskonała do naleśników, na gofry, na kanapkę czy jako krem do ciasta. Nie kupuj – zrób to sam!
Składniki na słoiczek:
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- 50 g czekolady bez cukru
- Łyżka budyniu czekoladowego w proszku bez cukru – możesz pominąć jeśli nie masz używając tylko gęstej części mleczka wtedy
- Krople słodzące o smaku orzecha laskowego
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleczko kokosowe mieszając.
2. Rozpuść w tym czekoladę. Dodaj budyń. Zmieszaj/zmiksuj. Dodaj słodzidło wedle uznania.
3. Przelej do słoika i ciesz się pysznym kremem bez cukru i bez laktozy!
Cały słoik ma niespełna 600 kcal i ok. 15 g węglowodanów przyswajalnych.
Możesz dodać też kruszone orzechy laskowe. Nie musisz trzymać w lodówce – chyba, że ma być na dłużej 🙂
Czy są tu osoby chętne na więcej czekoladowych deserów bez laktozy?
Połączenie kokosa i czekolady to zdecydowanie moje ulubione połączenie 🙂 Mleczko kokosowe doda kremowości i przełamie gorzkość czekolady, dzięki czemu krem wydaje się idealny zarówno do naleśników, jak i do przełożenia biszkopta 🙂
Mam pytanko 😁 czy jeżeli zagotuję masę ze względu na skrobię (nie dam dzieciom surowej), czy będzie nadal ok? Czy pozostać na wersji z gęstą częścią z mleka?
Zrobiłam test próbny. 100 ml śmietanki 21% tłuszczu, 6 kostek czekolady 64% i na oko budyń czekoladowy, tyle ile mi pasowało do konsystencji, zagotowałam, przykryłam folią żeby nie zrobił się korzuszek, po ostygnięciu wymieszałam i do lodówki. Na drugi dzień super krem do smarowania