Już dawno miałam tą bazę wykorzystać na gofry. Lekko zmodyfikowana wersja mojej bazy na chałkę, jabłecznik czy biszkopt pod tort. Oczywiście oryginalny przepis też nadaje się pod gofry, ale chciałam by były jak najbardziej zbliżone do tych węglowych i chociaż trochę chrupiące. No to się udało. Oczywiście nie jest to odzworowanie 1:1, ale myślę, że to moja najlepsza alternatywa pod wzdlędem makroskładników, składu i struktury. Zresztą na moim blogu znajdziesz kilka innych przepisów na gofry, z których na pewno wybierzesz coś dla siebie,
Przepis, który modyfikowałam (również możesz wykorzystać jako przepis na gofry):
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 20 g erytrytolu
- 20 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2-3 jaja
- Szczypta proszku do pieczenia
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 40 g mąki migdałowej.
Przygotowanie:
- Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem.
- Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia i już.
Gofry wyszły z tego przepisu smaczne, ale jest sposób na to, by lekko chrupały (ciepłe):
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 20 g erytrytolu
- 25 g błonnika bambusowego
- 25 g izolatu białka serwatkowego
- 10 g budyniu waniliowego w proszku
- 2-3 jaja
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- Szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść razem mascarpone i masło jak w przepisie wyżej i połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Dodaj mąkę bambusową i jeśli zamieni się w gęstego klucha to dodaj wodę. Odstaw.
- Połącz jaja, izolat, budyń (proszek) i maślano serową masę z błonnikiem bambusowym. Dodaj proszek do pieczenia, zamieszaj.
Moja gofrownica jest dosyć słaba i musiałam piec z obu stron – więc mam nadzieję, że wam wyjdą bez problemu. Byłoby więcej przepisów na gofry gdyby właśnie nie ta gofrownica.
kcal całości ok. 971 (ok. 380 g)
kcal w 100 g ok. 253
T: 20,2 B: 10,57 Wn: 2
Sprawdź także inne przepisy na gofry:
Mam przynajmniej jeszcze 3 przepisy na gofry, wrzucę niebawem 🙂 .
Jutro testuję:) szkoda że izolaty białka teraz są tak drogie. To rewelacyjny produkt !
Izolatów białek nie używam na co dzień, ale zawsze mam w domu kilka torebek na nagłe sytuacje. Nawet nie podejrzewałam, że można izolat tak wykorzystać!
Zezarlam wszystko od razu. Przyznaję się bez bicia. Jutro będę się martwić
Póki co te były najlepsze jakie zjadłam! Mam ochotę na więcej ale makro musi się zgadzać 😃 nawet moja córka zajadała się 🙂
Twoje gofry to rewelacja. Pyszne i na słodko i na wytrawnie. Z mąką bambusową najlepsze. Dziękuję za przepisy
Rodzina orzekła, ta wersja, pierwsza, najlepsza! Bambusowe z domieszką budyniu. Generalnie wszystkie wyroby z udziałem mąki bambusowej są mega! Polecam gorąco. Nabierają chrupkości kilka minut po „wyjściu” z gofrownicy. A mam szczęście mieć taką starą, która mega piecze. Także dobry przepis i dobry sprzęt równa się sukces!
Pyszności, córka jada je z serem i szynką 😅 ja z serkiem i dżemem 👌🏻👌🏻
Zamiast masła wzięłam olej kokosowy i zamiast mascarpone śmietankę 36% i niestety wyszły jak puch. W smaku dobre ale nie sądziłam, że tak bardzo to będzie miało znaczenie ☹️
oj tak, to zupełnie inne produkty 🙂 ważne, że smaczne wyszły przynajmniej i nie wylądowały w koszu! 🙂
Polecam zaszaleć i zamienić budyń waniliowy na czekoladowy tak samo izolat białka. Wyjdą pyszne czekoladowe gofry 🙂