Pyszne, mięciutkie ciasto z owocami to moje ulubione z letnich ciast. Już zaczęły się pojawiać w sklepach pierwsze truskawki, więc to już czas by zaprezentować mój popisowy przepis. Nie dość, że prawie nie ma węglowodanów to jeszcze jest bez orzechów i bardzo fit! Dobre nie tylko na keto.
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- 50 g erytrytolu
- 40 g błonnika bambusowego
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 jaj
- Szczypta proszku do pieczenia
- owoce lub dżem
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 80-100 g mąki migdałowej.
Przygotowanie:
- Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
- Ubij biała z erytrytolem.
- Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż delikatnie owoce lub dżem. Nawet jeśli pójdzie na dno to i tak da się chwycić do ręki.
- Piecz ok. 30-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja blaszka ma średnicę 18 cm, ale może być większa – ciasto mi trochę ucieło :).
- Poczekaj z wyciągniecięm ciasta chwilę.
Nie używaj raczej owoców mrożonych – lepiej świeże jeśli już – ciasto nie jest suche i może wyjść zbyt wilgotne, a mrożone owoce puszczą sporo wody. Już niedługo będzie sporo owoców sezonowych, które świetnie nadają sie pod keto – owoce jagodowe, jabłka. Ps. Baza jest dokładnie ta sama co do jabłecznika 🙂 .
Owoce raczej zejdą na spód, ale jeśli nie będzie się dało chwycić i puszczą za dużo wody to możesz przewrocić i zrobić górę z dołu 🙂 . Można posypać erytrytolem w pudrze.
Ta baza jest doskonała, uniwersalna – nadaje się świetnie pod biszkopt na keto tort czy każde inne ciasto.
Makro bez owoców:
Kcal w 100 g ok. 257
T: 21,5 B: 7 Wn: 1,05
Sprawdź także przepis na podobne ciasta z owocami:
Dzisiaj upiekę 🙂 ślinka mi cieknie na samą myśl 🙈
Piekłam to ciacho jako jabłecznik, ale truskawki pasują tu zdecydowanie bardziej. Jeden szczegół, a robi ogromną zmianę! Od siebie dodałam odrobinę masła orzechowego na wierzch i polewę czekoladową, smakuje absolutnie wspaniale 🙂
Upiekłam ciacho dzisiaj z rabarbarem. Pyszne! Mój syn zażyczył sobie z kruszonką. Niewiele myśląc połączyłam mąkę migdałową z masłem i erytrytolem i kruszonką posypałam surowe ciasto.
Nie wpadłam na to że ciasto jest tak mięciutkie że cała kruszonka się w nim zatopiła. Wyszło mimo wszystko doskonałe – z kulkami kruszonki w środku😋
Taka mała podpowiedź z kruszonką – wrzuć ją pod koniec 🙂 wtedy zostanie na górze i będzie ten efekt 🙂
O dobry pomysł! Dziękuję.
O super pomysł a podpowiedz jeśli 35 minut całe pieczenie to ile 10 min przed koniec nałożyć kruszonkę ?
Ile czasu potrzebuje mąka migdałowa żeby się upiec ?
Pytam bo od niedawna na keto I dopiero poznaję te mąki.
I czy jeśli jest na proszku do pieczenia po otworzeniu piekarnika nie opadnie ?
Chcę dzisiaj zrobić a nie chcę czegoś zepsuć 🙃
35 minut wystarczy całemu ciastu na spokojnie w przypadku obu mąk. Więc jeści robimy kruszonkę to wystarczy otworzyć piekarnij i wrzucić ją mniej więcej 8-10 minut prze końcem – to się nie musi upiec, bo w zasadzie surowe też jest jadalne, ale będzie rumiane 🙂 . Może delikatnie opaść szczególnie opcja z mąką migdałową – bambus już tyle razy robiłam i sprawdzałam różne opcje – bez proszku do pieczenia możesz robić nawet przeciąg piekarnikiem i wyciągnać od razu i nic się nie stanie 🙂 .
Wypróbowałam, moja wyszła super, u mnie z borówkami. Polecam
No chałka wymiata. Upiekłam z rabarbarem …. Luuuudzie. Niebo w gębie
Pozdrawiam przechalkowo
Przepyszne ciasto. Konsystencją coś pomiędzy sernikiem a biszkoptem. Zrobiłam na urodziny syna z myślą o dorosłych, a wszystkie dzieciaki się zajadały 😁
Piekłam już dwa razy, jest przepyszne. Robi się szybciutko. Jeszcze nie raz do niego wrócę.😋😋😋
Dla mnie doskonała baza do wszystkiego, z owocami można kombinować
Upiekłam w formie muffinek z truskawkami – wyszły 34 sztuki ❤️ jadło sporo osób nie keto i wszystkim bardzo smakowały. Dzięki za przepis.
Ciasto naprawdę zaskakuje. Spodziewałam się kolejnego sernika, ale konsystencja jest zupełnie inna. Dodałam więcej proszku do pieczenia (łyżeczka) i następnym razem chyba dodam trochę więcej erytrytolu.
Oczywiście – każdy lubi inny poziom słodyczy 🙂 . Przemiło mi, że udało mi się pozytywnie zaskoczyć przepisem.
Piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze wychodzi ☺️ najlepsze jak dla mnie z rabarbarem lub dżemem jabłkowym Pychaaa !! 😍
Upiekłam jako biszkopt, nasączyłam kawą i przełożyłam bitą śmietaną Pięknie się kroi i taaakie pyszne 😄
Uwielbiam tą chałke,zrobiłam ze śliwkami .poezja